V souboji dolarů poprvé zvítězil australský. Ne však na dlouho. Ilustrační foto.

V souboji dolarů poprvé zvítězil australský. Ne však na dlouho. Ilustrační foto. | foto: ČTK

Austrálie měla poprvé silnější dolar než Američané

  • 6
Aussie je lepší než greenback, mohli v pátek vůbec poprvé zajásat Australané. Jinak řečeno, australský dolar měl poprvé v historii větší hodnotu než ten americký. Důvodem jsou obavy trhu o ekonomiku USA a řeči o dalším záchranném balíčku, které dál oslabují americký dolar.

Australský dolar se poprvé od zavedení v roce 1983 dostal nad paritu vůči americké měně. Za australské platidlo bylo v pátek na chvíli možné získat 1,0004 amerického dolaru.

Odborníci tuto psychologickou hranici vyhlíželi měsíce. Dosud platila australská měna za slabší platidlo, to se však změnilo po projevu šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, který prohlásil, že banka připravuje další masovou finanční pomoc, která by rozpumpovala ekonomiku Spojených států. (čtěte více o novém balíčku)

Srovnání měn přišlo poté, co se investoři začali zbavovat dolaru v očekávání, že americká centrální banka uvolní do oběhu další nové peníze.

Vydávání peněz zvyšuje tlak na dolar

"Množství amerických dolarů v oběhu vzrostlo zhruba za dva roky o 160 procent a hodnota měny Spojených států je z toho důvodu pod velkým tlakem," řekl listu BBC analytik z australské Westpac Bank.

Od začátku krize v říjnu 2008 posílil australský dolar vůči americkému o 66 procent. Před dvěma lety bylo možné za australské platidlo získat dokonce jen 0,6 USD.

Kromě australskému dolaru dosáhl vůči americké měně parity také kanadský dolar. V období krize se to však stalo už několikrát, naposledy v dubnu. Ani kanadský dolar neměl nad americkým převahu příliš dlouho.

Aussie a Loonie, jak se australskému a kanadskému dolaru hovorově říká, jsou známé jako komoditní měny, protože je jejich hodnota úzce navázána na komodity, které tyto země exportují. V případě Austrálie je to zejména Čína a Indie a z Kanady nejvíce zboží míří do Spojených států.