Majitelé pražské burzy chtějí do konce roku prodat až 90 % akcií. Ilustrační foto.

Majitelé pražské burzy chtějí do konce roku prodat až 90 % akcií. Ilustrační foto. | foto: BCPP

Americký trh Nasdaq má zájem o pražskou burzu

  • 2
Transatlantická akciová burza Nasdaq OMX Group, která provozuje akciové trhy ve Spojených státech a některých zemích severní Evropy, má zájem o Burzu cenných papírů Praha. Agentuře Reuters to dnes řekly informované zdroje. Podle některých z nich by chtěl Nasdaq získat v BCPP většinový podíl.

Majitelé Burzy cenných papírů Praha (BCPP) už dali najevo, že do konce roku možná prodají více než 90 procent akcií. Zájem projevují hlavně evropské burzy, například z Vídně či Varšavy.

O Nasdaqu se rovněž spekulovalo. Pokud by Nasdaq pražskou burzu získal, zajistil by si v regionu střední Evropy i důležitý výchozí bod k další expanzi.

Hodnota pražské burzy se odhaduje na více než 300 milionů dolarů, přes 5,2 miliardy korun, objevují se ale odhady i mnohem vyšší. Americká investiční banka Morgan Stanley stanovila horní strop cenového pásma až na 590 milionů dolarů, což je asi 10,1 miliardy Kč.

Podle jednoho agenturního zdroje, který je přímo obeznámen s jednáním, je převzetí podílu v některé z burz ze střední a východní Evropy pro burzu Nasdaq OMX prioritou.