ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Za ekologický aktivismus vyhazov. Amazon nás chce umlčet, tvrdí zaměstnanci

  • 35
Zaměstnancům Amazonu, kteří technologického giganta veřejně vyzývají k ekologičtějšímu chování, firma hrozí vyhazovem. Podle aktivistické skupiny s názvem Zaměstnanci Amazonu pro klimatickou spravedlnost se je nadřízení snaží umlčet. Ti se hájí podmínkami smlouvy, které zaměstnancům zakazují o firmě veřejně mluvit bez povolení.

Skupina Zaměstnanci Amazonu pro klimatickou spravedlnost si za uplynulý rok několikrát vydobyla místo na mediálním výsluní. Loni v dubnu firmu vyzvala, aby přestala podporovat těžaře fosilních paliv. V září pak zase po vzoru studentů uspořádala klimatickou stávku. Podle nich by se Amazon měl z pozice jedné z největších společností světa postavit klimatickým změnám čelem.

Mezi americkými zaměstnanci firmy nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose se tak její vůdci stali relativně známými osobnostmi. Teď je však jejich pozice v ohrožení. Firma jim totiž podle nich začala vyhrožovat vyhazovem. Tvrdí, že porušili pravidla – na ekologických fórech oficiálně vystupovali jako zaměstnanci Amazonu, aniž by jim to firma povolila.

Podle skupiny je to rána pod pás. Tvrdí totiž, že společnost v září pravidla změnila, aniž by jí o tom dala vědět. Považuje to za zastrašování. „Tuto změnu udělali jen proto, aby zaměstnancům výslovně zabránili mluvit o veřejně dostupných informacích,“ uvedla skupina v rozsáhlém příspěvku na svém Twitteru. „Teď není čas na střílení poslů. Teď není čas na umlčování těch, kteří mluví o krizi,“ dodala.

Změna vše usnadnila, tvrdí Amazon

Firma popírá, že by se zaměstnance snažila umlčet. „Nedávné změny zaměstnancům (jen) usnadnily schvalovací proces, teď díky nim mohou jednodušeji vystupovat na přednáškách nebo v médiích a používat při tom firemní logo,“ uvedl pro BBC mluvčí Amazonu.

Podle informací americké televize CNBC zářijová změna spočívá v tom, že zaměstnanci nově mohou o povolení žádat prostřednictvím internetového formuláře. Dříve potřebovali písemný souhlas některého z viceprezidentů firmy.

Amazon chce do roku 2030 začít používat pouze elektrickou energii z obnovitelných zdrojů. O deset let později by pak firma chtěla dosáhnout i uhlíkové neutrality. Tyto cíle, které majitel firmy Jeff Bezos oznámil v září, jsou podle CNBC ve firmě považovány za ústupek právě této zaměstnanecké skupině.