ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Test mouky: Špalda je všelék, buclaté rohlíky z ní však upečete jen stěží

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Svatá Hildegarda z Bingenu považovala pšenici špaldu ve 12. století za hotový všelék, který postaví na nohy i polomrtvého. Moderní odborné studie jsou sice k poznatkům rýnské Sibyly mnohem skeptičtější, ale touha vrátit se k původním, a tudíž osvědčeným surovinám udělala ze špaldy novou hvězdu českých kuchyní a pekáren.
Premiové testy

„Platí, že špalda obsahuje ve srovnání s pšenicí víc zinku nebo železa a o něco víc bílkovin, ale určitě bych ji nepopsal jako superpšenici či superpotravinu,“ mírní Václav Dvořáček z Výzkumného ústavu rostlinné výroby obdiv ke starému druhu pšenice, který internetoví experti povýšili na univerzální medikament na potíže s trávením, krvetvorbou, alergiemi či imunitou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Prémiové testy