TEST DNES: Úplné výsledky testu proteinových tyčinek

  • 6
MF DNES otestovala dvanáct tyčinek, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu. Zde najdete úplné výsledky testu.
dm Sportness Eiweiss 50 %

dm Sportness Eiweiss 50 %

známka: 2 - vítěz testu, výhodný nákup

cena za balení 45 g: 24,90 Kč
cena za 100 g: 55,30 Kč
koupeno: dm
vyrobeno: v Německu, distributor dm drogerie markt

složení: mléčný protein (kaseinát vápenatý, proteinový izolát, syrovát. Protein. koncentrát), hydrolyzát kolagenu, zvlhč. prostředek: glycerin, maltitol mléč. čokoláda z plnotuč. mléka (sladidlo maltitol, kakaové máslo, mléč. prášek, kak. hmota, emulgátor sój. lecitin, aroma), voda, sój. protein, palm. tuk, 1,5 % křupinky se sójovým proteinem (sój. protein. izolát, tapiok. škrob, sůl), aroma, sůl, sladidlo sukralóza

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 110 Kč

Tyčinka s příchutí vanilky, jogurtu a křupinek v mléčné čokoládě není sice z přírodních surovin, ale jinak má dobré složení i dobré výživové hodnoty. Má nejnižší obsah tuků i cukrů (není slazena cukrem, ale maltitolem a sukralózou) a obsah bílkovin je téměř dvakrát tak velký, než je průměr všech ostatních vzorků. Na svačinu dobrá energetická hodnota. Negativem je nepřítomnost vlákniny. Poměr mezi cenou a množstvím bílkovin vychází nejlépe ze všech.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 716 kJ
tuky 5 g
cukry/sacharidy 1/14 g
bílkoviny 23 g

Sens Protein Arašídové máslo & Skořice

Sens Protein Araš. máslo & Skořice

známka: 2,5

cena za balení 60 g: 79 Kč
cena za 100 g: 131,70 Kč
koupeno: rohlik.cz
výrobce: Sens food Velká Británie

složení: arašídové máslo 34 % (arašídy 100 %), cvrččí mouka (Acheta Domestica) 20 %, konopný prášek, kakaové máslo, agávový sirup, červená řepa, skořice 1 %

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 412 Kč

Tyčinka s arašídovým máslem a skořicí má hodně zajímavé složení – mouku z cvrčků a konopí. Zastoupeny jsou tedy jak živočišné, tak rostlinné proteiny. Obsah bílkovin je vysoký, i když hodnoty naměřené v laboratoři jsou o něco nižší než deklarované (ale po započtení povolené odchylky předpisům vyhovují). Velmi dobrý je i poměr bílkovin a sacharidů. Je však třeba počítat s vysokou energetickou hodnotu danou vyšším obsahem tuků. Podíl nasycených tuků ale vysoký není. Cenově je tyčinka někde jinde než všechny ostatní – cvrčci jako surovina nového typu jsou zřejmě drahý zdroj bílkovin.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 1 324 kJ
tuky 9 g
cukry/sacharidy 7/13 g
bílkoviny 19 g

Cerea Protein bar Peanut BIO

Cerea Protein bar Peanut BIO

známka: 2,7

cena za balení 45 g: 39,90 Kč
cena za 100 g: 88,70 Kč
koupeno: Sklizeno
výrobce: Cereabar Zábřeh Česká republika

složení: pražené arašídy 37 %*, agáve sirup*, rýžová bílkovina 19 %*, datlová pasta*, jedlá sůl. *BIO produkty

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 356 Kč

Arašídová tyčinka označená 25 % Protein, Vegan, Organic, Free from gluten, soy, palm oil (tedy s 25 % bílkovin, bio, pro vegany, bez lepku, sóji, palmového oleje). Má velmi jednoduché složení, je pouze z přírodních surovin, které jsou navíc v biokvalitě. Výživové hodnoty jsou dobré, ale nepřesahují průměr. Energetická hodnota, stejně tak obsah bílkovin i vlákniny jsou jen průměrné. Pozitivní je minimální množství nasycených tuků (nejnižší ze všech testovaných vzorků), negativní pak vyšší obsah cukrů a fakt, že tyčinka obsahuje pouze rostlinné zdroje bílkovin, které jsou hůře stravitelné a méně hodnotné než proteiny živočišného původu.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 878 kJ
tuky 9 g
cukry/sacharidy 12/19 g
bílkoviny 11 g

Tekmar Protein Sport bar

Tekmar Protein Sport bar

známka: 2,8

cena za balení 60 g: 29,90 Kč
cena za 100 g: 49,80 Kč
koupeno: Lidl
výrobce: Tekmar Lužianky, Slovensko

složení: bílkovinný koncentrát 23,5 % (syrovátkový a sójový bílkovinný izolát), glukózový sirup, tmavá kakaová poleva 17 % (z cukru a ztuženého palmového tuku), oligofruktóza, rozinky, sluneč. olej, sójové vločky, palmový tuk, zvlhčovadlo: glycerol, hořká čokoláda 2 % (kakaové složky, emulgátor, aroma), kakaový extrudát (pšeničná a rýžová mouka, cukr, kakaový prášek, sůl), řepkový olej, sójový lecitin, kyselina mléčná, sůl, vitaminový premix, minerální látky (uhličitan vápenatý, oxid horečnatý), aromata, konzervační látka: kyselina sorbová

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 333 Kč

Tyčinka s čokoládou v tmavé kakaové polevě kombinuje zdroje bílkovin – obsahuje živočišné i rostlinné, což je pozitivní. Příznivý je kromě vyššího obsahu bílkovin i dostatek vlákniny a přídavek vitaminů a minerálních látek. Zajímavá je oligofruktóza, která slouží jako zdroj energie pro bakterie ve střevě (tzv. prebiotikum). Negativem je poměrně vysoký obsah cukru a chemický konzervant.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 944 kJ
tuky 9 g
cukry/sacharidy 13/21 g
bílkoviny 15 g

Bombus RAW 20 % Protein

Bombus RAW 20 % Protein

známka: 2,8

cena za balení 50 g: 33,90 Kč
cena za 100 g: 67,80 Kč
koupeno: rohlik.cz
výrobce: DMHERMES TRADE Krnov, ČR

složení: datle 50 %, arašídy 34,9 %, rýžový protein 15 %, sůl 0,1 %

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 205 Kč

Ovocná tyčinka s arašídy je označena spoustou reklamních tvrzení (Raw, Gluten free, No added sugar, Preservative free, Natural product, Dairy free), která mají zdůraznit, že jde o přírodní produkt bez konzervantů, přidaného cukru a mléčných složek. Složení je přírodního původu, pro vegany dobrá volba. Množství bílkovin je ale jen průměrné, a navíc pocházejí pouze z rostlinných zdrojů – rýže není úplně ideálním zdrojem proteinů, tím jsou zde hlavně arašídy. Pozitivní je nízký podíl nasycených tuků, negativní je vysoký obsah cukrů, třebaže výrobek není doslazován, veškerý cukr pochází z datlí. Údaje na obalu jsou velmi špatně čitelné.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 850 kJ
tuky 9 g
cukry/sacharidy 16/21 g
bílkoviny 10 g

Emco Tyčinka Ořech a Protein

Emco Tyčinka Ořech a Protein

známka: 2,9

cena za balení 40 g: 24,90 Kč
cena za 100 g: 62,30 Kč
koupeno: Billa
výrobce: Emco Praha, Česká republika

složení: pražené arašídy 24 %, sójová křupka 19 % (sójový protein. izolát, tapiok. škrob, sůl), sirup z invertního cukru, čokoláda 12 % (cukr, kakaové součásti 48 %, řepkový lecitin, vanilkový extrakt), pražené mandle a lískové ořechy, arašídová pasta, maltózový sirup, dextróza, rýžová mouka, emulgátor: řepkový lecitin, přírodní aroma, antioxidanty (askorbylpalmitát, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů)

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 238 Kč

Arašídová tyčinka se sójovým proteinem, čokoládou a mandlemi má velmi dobré složení bez zbytečné chemie, vysoký obsah kakaových součástí v čokoládě a přírodní aromata. Docela slušný poměr bílkovin vůči sacharidům. Zastoupeny jsou ale bílkoviny pouze rostlinné a jejich množství nepřesahuje průměr. Má sice vyšší obsah tuků, ale jedná se o kvalitní tuky z ořechů s nízkým podílem nasycených mastných kyselin.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 840 kJ
tuky 11 g
cukry/sacharidy 10/12 g
bílkoviny 12 g

Max Sport Nutrion Protein Kex Nuts

Max Sport Nutrion Protein Kex Nuts

známka: 2,9

cena za balení 40 g: 29,90 Kč
cena za 100 g: 74,80 Kč
koupeno: rohlik.cz
výrobce: MaxSport Bratislava, Slovensko

složení: proteinový premix 29,6 % (sójový a syrovát. protein. izolát, hydrolyz. kolagen, maltodextrin), kakaová poleva s fruktózou (z rost. tuků), suš. syrovátka, odtuč. kakao, fruktóza, laktóza, maltodextrin, emulgátory, aromata, rostlin. tuk (palmový, shea), kukuř. mouka, bramb. škrob, řepk. olej, pohank., amarant. a sój. mouka, fruktóza, lísk. oříšky, guma guar, aromata, kypř. látky uhličitany sodné a amonné, slad. sukralóza, emulgátor lecitiny, kys. listová

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 252 Kč

Tyčinka s oříškovou náplní v kakaové polevě obsahuje rostlinné i živočišné bílkoviny a pozitivní je, že jich je víc než sacharidů. Dobrý nápad je i přídavek amarantové a pohankové mouky. Velké minus je vysoký podíl nasycených mastných kyselin, který je dán použitím rostlinných tuků z exotických palem, a použití fruktózy jako sladidla. Obojí může negativně ovlivnit hladinu tuků a cholesterolu v krvi.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 880 kJ
tuky 13 g
cukry/sacharidy 4/9 g
bílkoviny 12 g

Recharge 23 % protein

Recharge 23 % protein

známka: 2,9

cena za balení 50 g: 29,90 Kč
cena za 100 g: 59,80 Kč
koupeno: Tesco
výrobce: Rupa Praha Česká republika

složení: syrovátkový proteinový koncentrát 27,3 %, glukózový sirup, hořká čokoláda 18 % (kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, emulgátor: sójový lecithin, vanilkové aroma), oligofruktóza, řepkový olej, banánové kousky 3,9 % (banány, cukr, slunečnicový olej, med, aroma), mleté rozinky, kokos, zvlhčující látka glycerol, emulgátor sójový lecitin, aroma, regulátor kyselosti kys. citronová

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 303 Kč

Proteinová tyčinka s banánovými kousky v hořké čokoládě má docela dobré složení z hlediska použitých surovin, pozitivem je oligofruktóza a řepkový olej, který vylepšuje složení mastných kyselin, i vysoký obsah vlákniny. Energetická hodnota je kvůli velkému množství cukrů hodně vysoká. A především obsahuje dvakrát víc sacharidů než bílkovin. Jejich skutečný obsah je o 14 % nižší, než deklaruje výrobce na obale.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 946 kJ
tuky 8 g
cukry/sacharidy 19/26 g
bílkoviny 10 g

Mixitka Fitness Arašídy + protein

Mixitka Fitness Arašídy + protein

známka: 3,1

cena za balení 50 g: 34,90 Kč
cena za 100 g: 69,80 Kč
koupeno: Sklizeno
výrobce: Mixit Praha 4, Česká republika

složení: sušené datle 50 %, arašídové máslo 17,5 %, pražené arašídy 17,5 %, rýžový protein 13 %, rýžové lupínky

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 429 Kč

Datlová tyčinka s arašídy a rýžovým proteinem má velmi jednoduché složení, tyčinka je sice vyrobena pouze z přírodních surovin, ale má vysoký obsah energie a spoustu cukrů, přestože není doslazována, všechny cukry pocházejí ze sušených datlí. Pozitivní je nízký obsah nasycených tuků. Bílkovin je velmi málo (nejméně ze všech vzorků), zjištěné množství je o 12 % nižší než deklarované (předpisům ale vyhovuje). Navíc pocházejí pouze z rostlinných zdrojů, které mají menší biologickou hodnotu. Je to spíš sladkost než tyčinka pro doplnění bílkovin. V přepočtu ceny na množství bílkovin je nejdražší.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 941 kJ
tuky 10 g
cukry/sacharidy 20/23 g
bílkoviny 8 g

Guareta tyčinka s příchutí jogurt

Guareta tyčinka s příchutí jogurt

známka: 3,1

cena za balení 45 g: 45 Kč
cena za 100 g: 100 Kč
koupeno: lékárna dr. Max
vyrobeno: v EU, ve Španělsku pro Dr. Staněk Praha

složení: mléčné bílkoviny, glukózový sirup, bílá poleva z rostlin. tuku (částečně ztužený kokos. a palmojádr., suš. mléko, sój. lecitin, vanilin, aroma), fruktóz. a sorbitol. sirup, jogurt. prášek, kak. máslo, koncentrát minerálních látek (glukonan a citronan draselný, sodný…), oligofruktozový sirup, světlicový olej, inulin, celulóza, glukóz. vláknina, aroma, glukomanan, pektin, L-cystin, L-karnitin, vitaminový koncentrát a další, celkem 47 složek!

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 339 Kč

Proteinová tyčinka s příchutí jogurtu známé značky, která je na trhu nejdéle ze všech testovaných, není žádný zázrak. Neobsahuje přírodní suroviny, ale je namíchána z mnoha složek používaných ve sportovní výživě k regeneraci svalů. Výrazné minus je přítomnost nevhodných, částečně ztužených tuků, které mohou být zdrojem transmastných kyselin. Obsah bílkovin je trochu vyšší než průměr. Plusem jsou přidané vitaminy a minerální látky.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 738 kJ
tuky 6 g
cukry/sacharidy 9/18 g
bílkoviny 13 g

Corny Protein Buttermilk – Lemon

Corny Protein Buttermilk – Lemon

známka: 3,5

cena za balení 35 g: 26,90 Kč
cena za 100 g: 76,90 Kč
koupeno: rohlik.cz
vyrobeno: v Německu, distributor Hero Czech Praha

složení: bílkovinné lupínky 21 % (izolát hrachové bílkoviny, rýž. mouka, pšen. lepek), koncentrát mléčné bílkoviny 17 %, glukózo-frukt. sirup, rostlin. tuk kokosový, palmový, obil. lupínky (pšenič., kukuř. a rýžová mouka, cukr, extrakt z ječn. sladu, sůl, karamel. cukr. sirup), glukóz. sirup, palm. olej, podmáslí v prášku, cukr, citrát hořečnatý, koncentr. citron. šťáva, jableč. pyré, glycerol, fruktóz. sirup, kys. citronová, rýž. mouka, slunečnicový lecitin, přír. aroma, sůl, pektin

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 304 Kč

Složení není nejvhodnější – množství surovin, palmový a kokosový olej. Ani výživové hodnoty nepřesvědčily: vysoký obsah nasycených tuků, velké množství cukrů (slazeno cukrem a glukózo-fruktózovými sirupy). Extrudované lupínky zvyšují glykemický index tyčinky, takže příliš nezasytí. Proteinová složka je pouze z rostlinných zdrojů. Navíc je zjištěný obsah bílkovin o 16 % nižší než deklarovaný, ale předpisům ještě vyhovuje.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 688 kJ
tuky 7 g
cukry/sacharidy 7/14 g
bílkoviny 9 g

Nutrend Excelent 24 % protein bar

Nutrend Excelent 24 % protein bar

známka: 3,7

cena za balení 40 g: 32,90 Kč
cena za 100 g: 82,30 Kč
koupeno: rohlik.cz
výrobce: Nutrend Olomouc, made in EU

složení: gluk.-frukt. sirup, mléč. čokoláda 14 %, izolát sójových bílkovin, syrovát. protein. koncentrát, invertní sirup, sójové vločky, rostlinný tuk (palmojádrový, palmový, bambucký olej), krém s příchutí vanilky (cukr, palmový a bambucký olej, sušená syrovátka, sušené odstředěné mléko, emulgátor sójový lecitin, aroma, barvivo E 160c), mandle, kokos, kukuř.bramb. extrudát, řepkový lecitin, L-glutamin, guarová guma, aroma, antioxidant směs přírodních tokoferolů, L-leucin, vitaminový premix, L-isoleucin, L-valin, konzervant kyselina sorbová a další, celkem 51 složek!!

Co zjistil test
cena za 100 g bílkovin: 366 Kč

Proteinová tyčinka s mandlemi a marcipánovou příchutí označena jako vhodná pro sportovce má na prvním místě ve složení cukr! Množství bílkovin je průměrné, sacharidů je dvakrát víc. Plusem je přídavek vitaminů a BCCA, pro organismus důležité aminokyseliny s větveným řetězcem, minus tuky z tropických palem a zbytečně chemické složení.

výživové hodnoty jedné tyčinky:
energie 727 kJ
tuky 7 g
cukry/sacharidy 12/17 g
bílkoviny 9 g

Protokol testu

  • Test proteinových tyčinek vznikl ve spolupráci iniciativy Vím, co jím a piju a redakce MF DNES.
  • Vybrali jsme do něj dvanáct výrobků, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu.
  • Ceny vzorků se mezi sebou hodně lišily, pohybovaly se od 25 po 79 korun za tyčinku. Lépe však o cenách vypovídá přepočet na množství bílkovin, který najdete u každého vzorku.
  • Při hodnocení jsme se zaměřili především na obsah bílkovin, ale zohlednili jsme také jejich kvalitu, tedy jejich biologickou hodnotou. Zajímalo nás, zda obsahují pouze bílkoviny rostlinné, nebo živočišné, či kombinaci obou.
  • Obsah bílkovin jsme zároveň nechali prověřit ve Státním veterinárním ústavu v Praze a výsledné hodnoty jsme porovnali s deklarovanými. Hodnoty uváděné ve výživových tabulkách (na konci každého boxu) se mohou podle předpisů od deklarace lišit až o 20 procent.
  • Do hodnocení jsme zahrnuli i ostatní výživové hodnoty: sacharidy, cukry, tuky a podíl nasycených mastných kyselin v nich i obsah vlákniny. Posuzovali jsme poměr mezi množstvím bílkovin a sacharidů.
  • Hodnotili jsme i složení – co tvoří hlavní složku výrobku, jaký druh rostlinného tuku byl použit a zda tyčinka obsahuje barviva, aromata nebo konzervanty. Neposuzovali jsme chuť.
  • Složení uvádíme u každého výrobku, někde jsme ale museli kvůli nedostatku prostoru výčet složek zkrátit.
  • Odborná spolupráce: PhDr. Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.
  • Nezávislá iniciativa Vím, co jím a piju se zabývá zdravou výživou. Svou činností se snaží motivovat veřejnost k aktivní péči o zdraví a podporovat ji ve výběru potravin, které vyhovují parametrům zdravé výživy. Potraviny s logem Vím, co jím obsahují méně soli, přidaných cukrů, transmastných kyselin a nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob. V současné době je tak označeno přes 400 výrobků a další neustále přibývají.

Známku testu tvoří:

40 % množství a kvalita bílkovin (zastoupení rostlinných a živočišných bílkovin)
20 % obsah a kvalita tuků (podíl nasycených tuků)
20 % obsah sacharidů a cukru, jejich poměr
10 % množství vlákniny
10 % složení (použití přídatných látek)