Odlehčené výrobky v šesti otázkách

  • 1
Zhubnete, když budete jíst pouze "light" potraviny? Jsou umělá sladidla bezpečná ze zdravotního hlediska? Mýty a pověry okolo "light" potravin vyvrací či potvrzují následující odpovědi.

1. Je při redukční dietě nutné jíst výrobky "bez cukru"?

  • NE Označení "bez cukru" znamená, že výrobek neobsahuje sacharózu (řepný cukr), ale fruktózu nebo náhradní sladidla. Ta jsou buď nekalorická (nebo s minimálním obsahem energie), nebo kalorická. Mezi ty první patří aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), sacharin (E 954) či cyklamáty (E 952). Kalorická sladidla jsou fruktóza, sorbitol (E 420) nebo mannitol (E 421). Ani náhradní sladidla však nepomáhají lidem zbavit se nadváhy. Snížit spotřebu vysokoenergetických potravin je vhodnější, než je stále nahrazovat výrobky s náhradními sladidly. Ty mají své opodstatnění jen pro diabetiky nebo v rozumně sestavených redukčních režimech.

2. Musím kupovat jen jogurty s nulou, když chci zhubnout?

  • NE I ten, kdo se chce zbavit nadváhy, může jíst běžné neslazené bílé jogurty s obsahem tuků do tří procent. Rozdíl v obsahu tuku a energie je minimální. Na druhé straně komu chutnají odtučněné jogurty, může je jíst a nemusí se obávat, že mají méně bílkovin a vápníku.

3. Zhubnu, když budu používat light potraviny?

  • NE Odlehčené potraviny jsou v principu tradiční potraviny, u nichž byl snížen zdroj energie, tedy obsah tuku nebo cukru. Mohou přispět k redukci váhy, ale samy o sobě hubnutí nezpůsobí. Pokud člověk nemá pod kontrolou celý svůj způsob stravování, nemá smysl jíst odlehčené potraviny.

4. Hodí se nápoje s umělými sladidly pro děti?

  • ANO Pokud mají děti nadváhu či pijí velké množství slazených nápojů, je žádoucí snížit přísun cukru, což umožňují náhradní sladidla. Nicméně ideální ke každodennímu pití nejsou. Přivykají děti na sladkou chuť, ty pak konzumují velké množství sladkých potravin.

5. Je umělé sladidlo aspartam bezpečné pro zdraví?

O tom, že "light" potraviny nemusí být vždy "lehčí" si přečtěte v TOMTO článku

  • ANO Riziko představuje pouze pro nemocné fenylketonurií. Obsahuje totiž aminokyselinu fenylalanin, kterou nejsou tito lidé schopni metabolizovat. Třebaže se občas objevují zprávy o tom, že aspartam je nebezpečný, nebylo to prokázáno. Toto sladidlo je zařazeno na seznam povolených aditiv, muselo tedy projít přísnými ověřovacími testy.

6. Je čokoláda light méně kalorická než klasická?

  • NE Light čokoláda má lehčí jen název, je stejně kalorická jako běžná, někdy i víc. V čokoládě jsou totiž hlavním nositelem energie tuky (ze 70 procent), nikoliv cukry (z Nahrazení cukru umělými sladidly přináší jen minimální úsporu energie, jeden gram tuků je totiž zdrojem 38 kilojoulů, zatímco jeden gram sacharidů přináší 17 kJ.