Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obaly lepší než obsah

  10:00
Výrobci hotových jídel zaměstnávají lepší grafiky než kuchaře. I tak by mohl znít závěr testu hotových chlazených jídel. Na obalech vypadají pokrmy většinou lépe než ve skutečnosti. Jak chutnají?

Z třinácti pokrmů, které testovala desetičlenná porota složená z šéfkuchařů, studentů a pedagogů hotelové školy a gastronomických redaktorů, si osm vysloužilo horší známku než trojku. To není nejlepší vysvědčení pro výrobce hotových jídel.

To nejlepší

Přesto test, který měl posoudit, zda je svíčková skutečně svíčkovou a guláš gulášem, ukázal, že ohřátá jídla mohou být dobrá. Ale jen v tom případě, když výrobce přemýšlí víc o tom, aby pokrm zákazníkům chutnal, než jak ho pořídit co nejlevněji. Takové byly mezi třinácti hodnocenými jen tři výrobky. U poroty jednoznačně zvítězil hovězí guláš s knedlíkem Tesco. Po ohřátí vypadal stejně dobře jako na obale. A dobře i chutnal. "Omáčka chutná, knedlíky dobré, maso měkké, i když trochu suché... Nejlepší z toho, co jsme ochutnali," prohlásil po degustaci šéfkuchař hotelu Carlo IV. Tomáš Petráň.

Chcete znát podrobné výsledky testu? Klikněte ZDE.

Stejně dobré hodnocení si odnesly i Boloňské lasagne, které vyrábějí pro Delvitu v Belgii. "Tohle jídlo bych si s chutí koupila k obědu," řekla Dita Pecháčková z časopisu Apetit. Přísnější kuchaři by sice rajský protlak nahradili rajčaty a eidam parmazánem, ale uznali, že chuťově byl pokrm vyvážený a dobrý. Dobře uspěl i druhý pokrm z Delvity, také připravený belgickými kuchaři jako takzvané Jídlo měsíce. Zajímavá kombinace těstovin se zeleninou a masovými kuličkami v omáčce vypadala i chutnala dobře. "Chuť výborná, vzhled slušný, porce odpovídající," tak jídlo zhodnotila šéfkuchařka hotelové školy Jana Podojilová.

Místo omáčky pudink

Za nejhorší všichni shodně považovali svíčkovou s knedlíkem Brick. Především kvůli omáčce, která vzhledem připomínala pudink, třásla se jako sulc a k chuti svíčkové měla hodně daleko. "Nevýrazná chuť, strašné, nevzhledné, jediné plus je měkké maso," napsal do protokolu Karel Hynek z hotelu Paříž. Hodně chemickou chuť měli i boloňské lasagně Heli Bistro.

Víc záporů než kladů

Nesprávná receptura, nevhodné koření a špatná příprava. Tak by se daly shrnout největší výhrady odborníků k předloženým jídlům. A špatné návody k použití. Když kuchařka v kuchyni hotelové školy postupovala podle pokynů výrobců, nedopadlo to v mnoha případech dobře - pokrmy byly studené. Proč je v kung pao kari? Proč je v guláši vařené maso? Proč tolik koření? Proč sterilizovaná zelenina? Proč jsou omáčky tak rosolovité? To jsou jen některé z otázek, nad kterými se kuchaři profesionálové podivovali. Na straně kladů byla velikost porcí, měkké maso a knedlíky. Ty se výrobcům daří lépe než rýže.

Obaly často klamou

Jak chutnalo expertům? Všechna hodnocení naleznete ZDE.

Výrobek prodává obal. Stará známá pravda platí i v tomto případě. Když si zákazník v obchodě vybírá, pochopitelně raději sáhne po výrobku s lákavým obalem než po plastové misce s orosenou fólií, pod kterou jen tuší něco k jídlu. Přesně takové byly halušky brněnské firmy Delika. Studené v obale vypadaly nevábně, po ohřátí lépe a chutí docela příjemně překvapily. Přesně opačně to bylo uKuřecí směsi s bazalkovou omáčkou od Veselé pastýřky.

Na obale vypadal pokrm hodně lákavě, skutečnost však zklamala. Kuchař to přehnal s bazalkou, a tak byla kuřecí směs hořká. Největší rozdíl mezi obalem a skutečností byl u Ďábelského kotlíku - na obale jsou špagety, uvnitř vřetýnka. Výrobce zřejmě používá stejné obaly pro všechna těstovinová jídla. Ale co horšího, ďábelského v kotlíku nebylo vůbec nic. "Pokrm není ani trochu ostrý, ba naopak, má nevýraznou chuť. Je to obyčejný ohřátý těstovinový salát bez chuti," říká Anna Kučerová z časopisu Vlasta.

Hotovky se přesunuly z hospod do obchodů

Pohodlná příprava a cena nižší než v restauraci. To jsou argumenty, které mluví pro chlazená hotová jídla. Koupit si v obchodě guláš s knedlíkem nebo kuře kung pao, doma dát na chvilku do mikrovlnky a rovnou sníst. To je lákadlo pro mnohé uspěchané strávníky, nebo méně šikovné kuchaře, kteří si sami nevaří. Jisté je, že zájem o chlazená hotová jídla stoupá. Pro výrobce těchto pokrmů nastávají zlaté časy. Pokud však chtějí u zákazníků uspět, budou se muset ještě hodně učit. Nedostatků odhalil test víc než předností.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...