Moravská slámová nemají soupeře

  • 5
V soutěži, ve které se předvedly absolutní špičky z obou vinařských států, získala slovenská vína dva tituly šampionů, česká vína jen jeden. Oficiálním vítězem prvního kola Československé vinařské ligy se tedy stalo Slovensko.

GRAFIKA: ČERVENÁ  ZDE

GRAFIKA: BÍLÁ SUCHÁ ZDE

GRAFIKA: BÍLÁ  POLOSUCHÁ, SLADKÁ ZDE

Ale pokud bychom počítali podle mezinárodních zvyklostí medaile, vyhrála by Česká republika, protože by si odnesla 16 zlatých, zatímco Slovensko jen devět.

Na medaile se však při tomto klání "nehrálo", a tak výsledek zní 2:1 pro Slovensko, i když fakticky to byla spíš remíza. (Když liga, tak proč se nevyjadřovat sportovním slovníkem.) Česká vína porazila soupeře ze Slovenska v kategorii bílých přírodně sladkých vín. Všech šest vzorků by na některé ze světových soutěží získalo zlato!

Bílý šampion
Šampionem suchých bílých vín se stalo mladé slovenské Veltlínské zelené trnavských vinařů Mrvy a Stanka. Uspěly i moravské sauvignony -od Trpělky a Oulehly z Nových Bránic a Hany Mádlové zVelkých Bílovic i pověstný Ryzlink vlašský mikulovské společnosti Mikros-vín. Mezi bílými se prosadila mladá svěží vína s ovocnými tóny.

Podle slovenského enologa Fedora Malíka, jednoho z iniciátorů ligy, to potvrzuje trend, který nastupuje ve světě.

"Odzvání archivním vínům. Starší vína mají své místo v gastronomii, kde se ideálně pojí s jídlem. Když si chce člověk pochutnat na víně sólo, tak dá určitě přednost ovocným reduktivním vínům."

Bílý sladký šampion
Ve druhé kategorii, která byla vypsána pro bílá vína s obsahem zbytkového cukru nad čtyři gramy, jednoznačně zabodovala česká strana. Vítězem se stal slámový Tramín červený 2002 ze Sonberku, který si nedávno přivezl dvě zlaté z Paříže. "Víno-legenda, které nemá ve střední Evropě soupeře," prohlásil o něm Fedor Malík, který vedl desetičlennou česko-slovenskou porotu. Velké uznání si vysloužilo všech šest vzorků.

VÝSLEDKY
GRAFICKY
ČERVENÁ VÍNA
BÍLÁ VÍNA I
BÍLÁ VÍNA ii

"Potvrdilo se, že tradice výroby přírodně sladkých vín je na Moravě delší. Ledová vína se tam dělají téměř patnáct let, na Slovensku jsme začali před třemi lety," soudí Malík.

Co je slámové víno

Hrozny se po sklizni nelisují hned, ale asi tři měsíce leží na slaměných rohožích. Během té doby se odpaří větší množství vody, vzniknou jakési rozinky. Teprve ty se pak lisují.
Víno je sladké, má intenzivní barvu a plnou medovou chuť.

Červený šampion
Třetí titul šampiona putoval opět na Slovensko - mezi červenými byl nejlepší barikový výběr z hroznů 2003 z odrůdy Alibernet od známého vinaře Pavelky z Pezinku. Hned za ním skončilo Rulandské modré Milana Sůkala z Nového Poddvorova.

"Nádherné červené víno, před kterým smekne i francouzský odborník," poznamenal o nejlepší moravském zástupci červených profesor Malík.

Ideovými "otci" ligy jsou dva špičkoví odborníci z obou států - Miloš Michlovský a Fedor Malík. Profesor Malík se netají tím, že soutěží chtěl tak trochu "nakopnout" vinaře na Slovensku.

"Jezdím často na Moravu a vidím, že spousta malých a středních podniků jde rychle dopředu, zatímco Slováci se jen tak šourají."

ČTĚTE TAKÉ
Moravská vína: Originalita, která jinde není
Ve slovenských vínech je víc sympatické drzosti
Na dobré bílé si musíme ještě počkat

,