Každý druh chleba má své přednosti

- Pulty obchodů se každý den utěšeně zaplňují různými pekařskými výrobky, takže zákazník už může vybírat z mnohem více druhů, než kdysi tradičních dvou. Rozličné druhy tmavých žitných, celozrnných nebo speciálních chlebů, ve kterých kromě pšenice a žita objevují jiné obilniny, luštěniny, olejniny či brambory, však v současnosti svádějí nemalé množství nadšenců racionální výživy k naprostému odmítnutí světlých chlebů a bílého pečiva.
"Význam tmavých a celozrnných chlebů pro zdravou výživu je neoddiskutovatelný, ale rozmanitá strava, jež zahrne také bílé pečivo či pšeničný chléb, je pro organismus ještě příznivější," tvrdí Josef Příhoda, docent Ústavu chemie a technologie sacharidů při Vysoké škole chemickotechnologické v Praze. "Pšeničný chléb je také snadněji stravitelný než žitný, což ocení především lidé se žaludečními či střevními problémy." Dá se říci, že čím více žita chléb obsahuje, tím více má vitaminů a minerálních látek, avšak nelze už tvrdit, že je také tmavší. "V současnosti je zcela běžné, že se světlé pšeničné chleby dobarvují například cikorkou nebo karamelem, takže podle barvy nelze žitný chléb bezpečně rozpoznat," pokračuje Josef Příhoda. "Pravidlo, že tmavý chléb znamená více minerálních látek á vitamínů by platilo jen v případě, že byla použita jen přirozeně tmavá mouka." Pokud zákazník opravdu chce koupit chléb s vyšším obsahem žita, musí se orientovat bud' podle etikety obalu, nebo podle označení na pultu. Ani světlé chleby nejsou z hlediska výživy úplně bezcenné. Obsahují totiž více stavebních látek pro lidský organismus - bílkovin. "V České republice kryjí výrobky z obilovin téměř třicet procent spotřeby bílkovin, čímž je na druhém místě hned za masem s pětatřiceti procenty," uvádí Josef Příhoda. "I díky tomu představuje chléb nepostradatelnou součást našeho jídelníčku."

Rozdělení chlebů podle zákona o potravinách

Pšeničný chléb - pekařský výrobek obsahující nejméně 90procentní podíl mlýnských výrobků z pšenice z celkové hmotnosti mlýnských výrobků

Žitný chléb - obsahuje nejméně 90procentní podíl žita z celkové hmotnosti mlýnských výrobků

Žitno-pšeničný chléb - podíl žita musí být větší než 50 procent a pšenice více než 10 procent

Pšenično-žitný chléb - podíl pšenice musí být větší než 50 procent a podíl žita více než 10 procent

Speciální chléb - kromě pšenice a žita obsahuje také další složku, jako obiloviny, olejniny, luštěniny nebo brambory, v množství nejméně 10 procent

Rozmanitost nabídky dává zákazníkovi možnost volby.


Témata: Test iDNES.cz