Zentiva zvyšuje zisk, roste i v cizině

  • 3
Kdo koncem června vsadil na akcie farmaceutické firmy Zentiva, může se těšit z výrazného zisku. Akcie firmy od své burzovní premiéry stouply o více než čtvrtinu. A Zentiva potěšila své akcionáře i svými kvartálními výsledky. Tržby stouply o 13 procent, zisk o více než třetinu.

V absolutních číslech se tržby firmy dostaly na 7,8 miliardy korun. Vedle desetinového přírůstku na českém trhu zaznamenala Zentiva úspěchy i v zahraničí. V Polsku se obrat zvedl o 153 procent, v Rusku zhruba o polovinu.

„K růstu na českém trhu nejvíce přispívají léky z kardiovaskulární oblasti, léky na žaludeční potíže a centrální nervový systém,“ uvedl generální ředitel Jiří Michal.

V Česku a na Slovensku drží Zentiva, která vznikla sloučením Léčiv a Slovakofarmy, pozici jedničky trhu. V Polsku a Rusku se snaží o vůdčí pozici v jednotlivých oblastech.

„Trhy jsou tady výrazně fragmentované. V Polsku jsme ale číslo jedna u léků na žaludek a prostatu,“ dodal Michal. Dodal také, že polská i ruská pobočka vykazují zisk.

Podle generálního ředitele čistý zisk letos překročí očekávání trhu. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali profit po zdanění kolem 1,48 miliardy korun.

Společnost je v celé střední a východní Evropě čtvrtým největším výrobcem léčiv po chorvatské Plivě, maďarské firmě Richter a slovinské Krka.