Telefónica O2

Telefónica O2 | foto: Profimedia.cz

Telefónica O2 zvýšila zisk na pět miliard

  • 28
Největší tuzemská telekomunikační firma Telefónica O2 zvýšila za první pololetí čistý zisk o 14,2 procenta na 4,9 miliardy korun. Konsolidované výnosy společnosti vzrostly o 3,2 procenta na 31,1 miliardy korun.

"Tento segment poprvé zaznamenal meziroční nárůst výnosů, kterého jsme dosáhli zejména díky pokračujícímu nárůstu výnosů z vysokorychlostního internetu a ze služeb IT," uvedl šéf Telefóniky O2 Salvador Anglada, který nastoupil do čela společnosti v druhé polovině června. - více zde

Výnosy z pevných linek však posílily pouze nepatrně. Stouply o 0,3 procenta na 15,1 miliardy korun.

Celkový počet linek klesl o sedmnáct procent na 2,2 milionu, a to hlavně kvůli jejich nahrazování mobilními telefony. Výnosy z tradičních hlasových služeb klesly o 8,7 procenta na 4,8 miliardy.

Prim hrál vysokorychlostní internet
Výnosy z internetu stouply meziročně téměř o pětinu na 1,8 miliardy korun. Nejlépe si vedl vysokorychlostní internet, jehož výnosy se zvýšily o 42,3 procenta na 1,8 miliardy korun.

Celkové výnosy z mobilního segmentu se zvýšily o pět a půl procenta na 15,7 miliardy korun. Průměrný výnos na zákazníka se zvýšil o 2,4 procenta na 510 korun měsíčně. Firma nyní obsluhuje téměř pět milionů zákazníků.

V druhém pololetí chce firma rozvíjet fixní a mobilní služby, vysokorychlostní internet a televizi přes pevnou linku. Zákazníky používající předplacené karty hodlá přetáhnout na tarify.

Firma také potvrdila svůj čtvrtletní odhad celoročního růstu konsolidovaných výnosů o jedno až tři procenta.

Majoritním vlastníkem Telefóniky O2 je s podílem kolem 70 procent španělská Telefónica.