Telecom se s Eurotelem lépe prodá

  • 11
Vleklá privatizace Českého Telecomu míří do finále. Loni se společnosti ovládající trh pevných telefonních linek podařilo vyšperkovat českou mobilní jedničkou Eurotelem. Telecom odkoupil od konsorcia Atlantic West jeho akcie, a zcela tak Eurotel ovládl.

Podle většiny analytiků by byla šance na prodej jedenapadesátiprocentního podílu státu bez ovládnutí Eurotelu malá.

Telecom se dál potýká s poklesem počtu klientů, i když se díky novým službám připojení k internetu daří odchody brzdit.

Většina lidí k telefonování častěji využívá mobilní telefon, a Telecomu mimo jiné i proto klesají výnosy z hovorů. Letos za tři čtvrtě roku o čtvrtinu. Naopak příjmy z internetu společnosti o šestnáct procent vzrostly.

Celá skupina Českého Telecomu by za tři čtvrtletí novému majiteli přinesla už přes 46,5 miliardy korun, z nichž čistý zisk dosahuje čtyř a půl miliardy.

Prvním pokusem o odstátnění v té době monopolní telekomunikační společnosti byl v červnu 1995 prodej 27 procent akcií konsorciu TelSource nizozemského KPN a švýcarského Swisscomu za 1,451 miliardy dolarů.

Koncem roku 1999 rozhodla vláda o prodeji zbývajícího jedenapadesátiprocentního státního podílu v Telecomu. Své rozhodnutí několikrát odložila, i když se tehdy předpokládalo, že za telekomunikační firmu možná dostane i přes 100 miliard korun.

Prodávat měl stát společně s TelSourcem. Před dvěma lety však vláda privatizaci odložila, protože státu nevyhovovala ani jedna z osmi nabídek. Nabízená cena byla tehdy jen šedesát miliard korun. Definitivně však prodej podílu státu v Telecomu ztroskotal na požadavku TelSource, který chtěl prodat i svůj podíl za stejnou cenu.

Letos už prodeji Telecomu nestálo nic v cestě. Firma je jediným vlastníkem Eurotelu a prodej nekomplikuje TelSource, který svůj podíl prodal na kapitálových trzích.