Španělský regulátor povolil převzetí Endesy Accionou a Enelem.

Španělský regulátor povolil převzetí Endesy Accionou a Enelem. | foto: Profimedia.cz

Španělský regulátor schválil převzetí Endesy

Regulátor španělského trhu s energiemi schválil nabídku na převzetí elektrárenské firmy Endesa. Společný plán akvizice za 42,5 miliardy eur (1,2 bilionu korun) předložily španělská stavební firma Acciona a italský Enel.

Španělský regulátor (CNE) odsouhlasil převzetí Endesy těsně v poměru pět ku čtyřem hlasům. Pro hlasovali lidé s napojením na socialistickou vládu, proti byli úředníci naklonění opozičním konzervativcům, napsal deník Expansion.

Opoziční členové komise se podle listu postavili proti návrhu kvůli obavám z velkého vlivu Itálie na převzatou firmu. Italský stát je největším akcionářem Enelu.

Enel a Acciona již kontrolují 46 procent Endesy a nyní mohou formálně zahájit nabídku na zbývající část akcií, uvedla ČTK.

Regulátor stanovil podmínky
Úředníci CNE stanovili celkem 12 podmínek převzetí. Podle nich musí Endesa mimo jiné i nadále zůstat samostatnou značkou se sídlem ve Španělsku.

Musí také zveřejňovat pololetní výsledky hospodaření a veškeré detailní informace o možných akvizicích a finančních strategiích, doplnila ČTK.

Regulátor si také zajistil právo vetovat rozhodnutí akcionářů nebo správní rady, pokud by mohla ovlivnit veřejné zájmy nebo bezpečnost.

Do čtvrtka by se měla k plánovanému spojení vyslovit i Evropská komise.

O Endesu se dříve ucházel i německý energetický gigant E.ON. (více zde) Ten se však v dubnu své nabídky vzdal. E.ON se nicméně dohodl, že koupí některá aktiva Endesy od Enelu a Acciony, pokud jejich nabídka uspěje.

, ,