Soud odložil platbu miliard pro Petrcíle

Stát zatím nemusí platit dvě miliardy firmě Petrcíle za prohranou arbitráž kvůli Nové huti. O dokladu vykonatelnosti rozhodl soud, potvrdil MF DNES zdroj z Fondu národního majetku. Stát měl celou sumu uhradit do pátku 14. května.

"Odklad potrvá tak dlouho, dokud nebude pravomocně rozhodnuto o žalobě na zrušení rozhodčího nálezu, kterou spolu s návrhem na odklad podal FNM 6. května," dodala mluvčí FNM Petra Krainová.

Vláda firmě prodala jedno procento akcií v roce 1996 s tím, že další 15procentní podíl bude moci firma odkoupit později. Fond národního majetku ale smlouvu firmě vypověděl s tím, že firma nehospodařila dobře.

Petrcíle ale tvrdí, že její hospodaření bylo v pořádku a měla tedy dostat zbývající procenta.

Její nároky uznalo koncem dubna i arbitrážní řízení, které se táhlo přes tři roky. Dvě miliardy, které má stát zaplatit mají odpovídat právě 15procentnímu balíku akcií, o které firma vypovězením smlouvy přišla.

Stát se snaží zmařit platbu i soudní žalobou. Kromě odkladu splatnosti zpochybňuje i celý verdikt. Arbitři totiž podle Fondu národního majetku nebyli oprávněni rozhodovat. - více zde

,
Témata: Fond, soud, vláda