Škoda Octavia RS

Škoda Octavia RS | foto: Škoda Auto

Některé škodovky kvůli oslabení koruny zdražují, nová Octavia o 10 tisíc

  • 72
Škoda Auto zdražuje některé své modely, důvodem je podle firmy růst cen vstupů. Za Superb si lidé připlatí pět tisíc korun, za Octavii RS 10 tisíc korun, za Fabii a Roomster 1000 korun. Změny se netýkají většiny akčních modelů a vozů Rapid Spaceback.

O zdražování škodovek první informoval server IHNED.cz. Důvodem je nedávná intervence české národní banky, která zdražila euro zhruba o jednu korunu, ale také dlouhodobý růst cen vstupů a výborné prodeje nových Octavií RS.

"Intervence je jen jedním z faktorů. Převážnou část vstupních surovin, materiálů a služeb nakupujeme v eurech. Jakýkoliv takový kurzový rozdíl je citelný," řekl iDNES.cz mluvčí Škoda Auto Vítězslav Pelc. Dodal, že automobilka by zdražila i nebýt intervence ČNB kvůli dlouhodobému růst cen vstupů. "V současné době čelí celé odvětví automobilového průmyslu rostoucí ceně vstupů, což se logicky projeví i růstem ceny finálního výrobku," dodal Pelc.

Cenové úpravy platí pro vozy vyrobené od 1. ledna 2014, které je možné objednávat už nyní. Některé vybrané výbavy a pakety zdražily většinou o stokoruny, kromě toho se zvedla doporučená cena modelu Octavia RS o 10 tisíc na 629 900 korun a na 664 900 ve verzi combi, model Superb zdražuje o 5 tisíc na 544 900 korun a na 574 900 u verze combi. Roomstery a fabie zdraží o 1 000 korun. Jedná se o ceníkové ceny, které se u dealerů mohou výrazně lišit.

Ceny nové generace octavií stoupnou zřejmě i kvůli výborným prodejům, Octavia RS je například v Německu druhým nejprodávanějším autem ve své třídě (více čtěte zde).

Reportáž na vlastní kůži

"Zájem o Octavii RS předčil očekávání, v prvních týdnech jsme zrealizovali velmi nadprůměrné množství objednávek. Je vidět, že cenová hladina při uvedení na trh byla velmi příznivá a je stále i po zdražení," řekl iDNES.cz obchodní ředitel prodejce vozů NH Car Radek Donner.

Současné ceny naopak zůstanou u nově zavedeného modelu Rapid Spaceback i u většiny akčních modelů.

Podle Donnera však časem dojde ke zdražení i některých dalších vozů. "Je to jev, který obecně očekáváme a jsme na to upozorňováni ze strany importérů různých značek," řekl. "Stoprocentně s tím bude souviset intervence, nicméně nejen ta. O cenových úpravách se mluví už dlouho. Cenová hladina na nových vozech v Česku je abnormálně nízko," dodal. Na druhou stranu zdražení by podle něj nemělo být velké, řádově v tisícikorunách na nových vozech a ve stokorunách v doplňcích. Ze značek, které NH Car zastupuje, už zdražila Kia.