Oceláři hrozí vládě stávkou

Odboráři největšího českého producenta oceli - ostravské nové Huti - vyhlásili stávkovou pohotovost. Připravují se tak na případné zahájení protestů proti vládnímu plánu restrukturalizace ocelářství, který kabinet projedná ve středu. Koncepce ministerstva průmyslu, která počítá se vznikem Českého ocelářského podniku, je podle nich jen zakonzervováním neutěšeného stavu v odvětví.

"Požadujeme stažení tohoto návrhu z programu jednání vlády. Současně požadujeme, aby kabinet urychleně přijal opatření k tomu, aby bylo umožněno vládou schválenému poradci pro nalezení strategického investora zahájit jednání se zájemci o kapitálový vstup do českého hutnictví ve smyslu dosud přijatých usnesení," prohlásil ekonom odborové rady NH František Seidl.

Podle něj bude stávková pohotovost ukončena po podpisu smlouvy mezi FNM a vybraným poradcem pro nalezení investora, firmou Roland Berger.

"Do rukou několika bývalých nebo současných úředníků Fondu národního majetku má na dva až tři roky přejít nekontrolovatelná moc nad budoucností českého ocelářského průmyslu," komentoval plány na vytvoření ČOP odborář Karel Macura.

DÁLE ČTĚTE:

Nová Huť musí vrátit
stamilionový úvěr

Češi se s EU na oceli
neshodli

Vláda chce totiž místo přímého prodeje hutí strategickému partnerovi transformovat společnost Osinek na ocelářský podnik, do kterého do tří let integruje Novou Huť, Vítkovice Steel a Vysoké pece Ostrava. Sloučení má přijít na 15 miliard korun, na další 2,5 miliardy se odhadují garance za poskytnuté úvěry.

Plán vytvořený Fondem národního majetku podle odborářů huti zastavuje proces privatizace, nevytváří podmínky návratnosti vložených prostředků, neřeší technologický rozvoj firem a zadluženost NH.

ČOP má koordinovat s další velkou hutní firmou - Třineckými železárnami - všechny základní strategické otázky od výroby oceli (ročně šest milionů tun) až po rozvoj, aby nedocházelo k duplikaci investic.

"Vytváří se koalice kolem vlastníků Třineckých železáren, CMC (americká firma, která drží v TŽ 11 procent akcií) a Duferca. Všechny kroky, které se tady podnikají, ať už pod záštitou studie Eurostrategy nebo Osinku, mají za cíl dostat Novou huť do vážné finanční krize," tvrdí Seidl s tím, že Osinek má teď velké finanční problémy.

Největší potíž vidí odboráři v začlenění předlužené Nové huti do ČOP. Akce je podmíněna provedením restrukturalizace hutě.

Nová Huť dostala od Konsolidační banky provozní úvěr ve výši 750 milionů korun jako státní podporu. Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu z minulého týdne ji ale musí vrátit. Bez razantního zásahu ze strany státu přitom není schopna zapojit se do seskupení ČOP. Více o zamítnuté podpoře čtěte ZDE.

,