Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ANALÝZA: Co přinese fúze Monety a Air Bank. Milion nových klientů a synergie

Sotva se dalo čekat, že to šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný vzdá. Do spojení s Air Bank a dalšími firmami ze skupiny PPF investoval mnoho energie i času. Stejně jako lidé z druhé strany. A na třetí pokus to vyšlo. Na pondělní valné hromadě Monety se nenašlo dost akcionářů, aby plán na vznik třetí největší tuzemské banky zastavili.

GE Money Bank se přejmenovala na Moneta Money Bank. | foto: Moneta Money Bank

Co nový subjekt přinese? Moneta Money Bank díky transakci získá přes milion nových klientů z různých sociálních skupin. K zákazníkům Monety, kteří jsou dnes zejména v menších městech a obcích, přibudou zákazníci Air Bank, což jsou z podstatné části obyvatelé větších měst, často mladí a vysokopříjmoví. Doplní je i lidé, kteří mají půjčku od Home Creditu, nebo jsou klienty Zonky (nyní Benxy).

Moneta se spojí s PPF, vznikne třetí největší banka v Česku

Posílená Moneta si přesto nemusí udržet všechny klienty. Zejména nejbohatší klientela, jak říkají bankéři afluentní, která je s Air Bank od jejího začátku přes deset let, může z transakce cítit určitou pachuť. Nový subjekt pro ně nemusí představovat mladou, dynamickou finanční instituci jako dříve a mohou hledat svižnější alternativu. Určitý úbytek klientů ostatně nastane takřka vždy – lidé z Raiffeisenbank, která v poslední době „přikoupila“ několik institucí a na českém trhu v tomto ohledu patří k nejaktivnějším, by mohli vyprávět.

Spurný si slibuje, že nově vzniklé uskupení bude díky silnější pozici lépe konkurovat větším bankám. A to zejména pokud jde o spotřebitelské úvěry a hypotéky. „Naší strategií je mít portfolio složené ze 75 procent z drobných klientů a podporovat živnostníky, kteří nyní tvoří pět procent klientely,“ prohlásil Spurný před akcionáři.

Ukazatele půjdou asi dolů

Právě na půjčky na bydlení se Moneta zaměřila. Před pár lety začínala téměř z nuly a nyní se řadí k pěti největším poskytovatelům hypoték, jejím cílem je získat sedmiprocentní podíl na trhu. Od května chce sjednávat hypotéky plně digitálně. Už nyní přitom nabízí online refinancování hypotéky prostřednictvím platformy Refinanso, která se podílí na celkové produkci banky pětinou. „Airbank disponuje mladším klientským kmenem, který může Moneta v budoucnu více vytěžovat. Nevýhodou bude větší podíl spotřebitelských úvěrů v portfoliu, což činí byznys nově vzniklého subjektu rizikovější. Po transakci pravděpodobně bude mít sloučená entita horší kapitálové ukazatele než nyní, kdy Moneta působí jako samostatná jednotka,“ říká portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Nově vzniklá banka může vydělat i na propojení s dalšími společnostmi ze skupiny PPF. „Silnou stránku či příležitostí bude nepochybně synergie s O2, CETIN a TV Nova. Počítám, že brzy přijde atraktivní nabídka kombinace těchto produktů,“ uvádí analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Za slabinu naopak považuje poměrně slabou pozici v úvěrování velkých klientů. A také nedostatečně slabou nabídku investičních produktů pro střadatele banky.

„Myslím, že problém pro novou banku bude i PR, protože málokterý dlouhodobý investor z pražské burzy byl za takovou fúzi rád,“ doplňuje Dohnal.

Jedním z cílů spojení je úspora nákladů. Spurný očekává, že bude představovat do roku 2025 až 1,8 miliardy korun ročně, nicméně podle Pfeilera je takové očekávání až přehnaně optimistické.

Analytici soudí, že by se před nově vzniklým subjektem měla mít na pozoru především Raiffeisenbank. „Moneta se může stát lídrem v oblasti spotřebitelských úvěrů – nyní je v tomto segmentu dvojka za Českou spořitelnou. Velikostí celkových aktiv by se Moneta dostala za Raiffeisenbank a Unicredit s tím, že v horizontu let by tyto subjekty mohla ve velikosti aktiv překonat,“ říká Pfeiler.

Větší banky mohou být ještě pár let v klidu. Podle zkušeností lidí, kteří se kolem fúzí pohybují, je pravděpodobné, že v nově vzniklém subjektu na rok až dva zamrznou inovace. Jednotlivé týmy v bance bude zaměstnávat integrace, propojování odlišných systémů i rozdílných firemních kultur. Nejspíš nebudou mít kapacitu přicházet s novými produkty. O to agresivněji ale mohou nastoupit vzápětí.

Další změny se dají čekat

Spojování Monety a bankovní části PPF není jedinou velkou transakcí poslední doby. Loni se Moneta spojila se skupinou Wüstenrot, díky čemuž získala stavební spořitelnu a hypoteční banku. Raiffeisenbank zase letos na jaře koupila Equa bank a zároveň převzala část ING Bank, která se zabývá osobním bankovnictvím.

Je navíc velmi pravděpodobné, že další transakce ještě přijdou. „Platí, že velikost se v bankovním byznysu vyplácí. V případě některých menších bank bych si další konsolidaci dovedl představit,“ říká Pfeiler. Lidé, kteří mají k takovým transakcím blízko, nejčastěji zmiňují Expobank či mBank.

„Konsolidace nepochybně pokračovat bude. Máme tu menší banky jako Creditas, mBank, Trinity či Sberbank a středně velkou Fio. Myslím, že brzy dojde k redukci počtu poboček zahraničních bank, kterým budou tuzemské pobočky dávat čím dál menší smysl. Byť s koncem vlády hnutí ANO cítí menší politické riziko,“ říká Dohnal. Doufá, že nová vláda zastaví myšlenku na vznik státní retailové banky. „Národní socialismus se ukázal jako nefunkční či nebezpečný,“ prohlašuje.

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Kabely jsme schovali do bambusu. Berlín vládne trendu balkonových solárů

12. května 2024

Obyvatelé největšího německého města mají otevřenou cestu k novému využití sluneční energie. Stojí...

Inflace v dubnu vzrostla. Hlavně kvůli cenám pohonných hmot, soudí analytici

12. května 2024  7:39

Meziroční inflace v dubnu zřejmě vzrostla z březnových dvou procent, a to až o půl procentního...

Mafie mění praktiky. Místo vražd páchá finanční delikty, škody jsou nedozírné

12. května 2024

Premium Časy se mění a italská mafie si dnes už jen zřídkakdy špiní ruce krví. Vydírání vyšlo z módy a...

Rovnostářské Švédsko překvapuje. Žije tam více miliardářů než v USA

12. května 2024

Vysoké daně a snaha o dosažení sociální rovnosti. Taková je dlouhodobá pověst Švédska, které se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...