V Česku stoupla meziročně poptávka po elektřině o 2,9 procenta. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Loňský zisk ČEZ se vyšvihl o třetinu na 28,8 miliardy

  • 30
Elektrárenské společnosti ČEZ se loni dařilo. Vytvořila rekordní zisk a její tržby vzrostly o třetinu. Zisk táhla vzhůru především vyšší výroba i spotřeba elektřiny, růst cen a zahraniční akvizice. V příštím roce chce firma vydělat 35,1 miliardy.

Růst zisku podpořila také sílící koruna, prodej přebytku povolenek CO2 a nižší provozní náklady. "Jako první česká firma firma jsme výší čistého zisku překonali úroveň jedné miliardy eur," řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

"Výsledek je nepatrně horší než očekávání trhu," řekl analytik Raiffeisen Bank Jindřich Svátek. Ekonomové odhadovali, že přesáhne 29 miliard korun.

"Stále více se do výsledku pozitivně promítají zahraniční akvizice, jejichž přínos je meziročně téměř dva a půl krát vyšší," dodal Roman.

ČEZ loni získala dvě polské elektrárny Elcho a Skawina a bulharskou elektrárnu ve Varně. Jejich výsledky se však do zisku firmy promítnou plně až v příštím roce spolu s výsledky dalších založených společností v Bulharsku, Polsku, Srbsku a Kosovu. - více zde

"Věříme, že letos dokončíme jednání s vládou v Bosně a Hercegovině a rozjedeme projekt v tamějším Gacku," uvedl Roman. Stavba nové elektrárny o výkonu 500 až 700 MW, modernizace stávající elektrárny a rozvoj tamního dolu bude stát více jak 40 miliard korun. - více zde

Vysoké cíle si ČEZ vytkla i pro letošní rok. "Vzhledem k pozitivnímu vývoji provozní spolehlivosti našich zdrojů a dalším obchodním příležitostem na trhu zvyšujeme naše očekávání čistého zisku za letošní rok o 1,1 miliardy korun z původně očekávaných 34 miliard," řekl ředitel divize finance Petr Vobořil.

ČEZ toho chce dosáhnout stabilizací výroby z jaderné elektrárny Temelín, snižováním nákladů a udržením konečných zákazníků. Chce také využít novou formu prodeje elektřiny přes pražskou burzu. - více zde

JAK SE BUDE VYVÍJET CENA ELEKTŘINY

Domácnostem za minulý rok podražila elektřina o 9 procent a od ledna vzrostla její velkoobchodní cena o dalších 17 procent. Tento růst se ale podle analytiků v příštím roce zpomalí. Prostor pro vyrovnání cen v evropském regionu se totiž snižuje.

"Na konci loňského roku se v Německu prodávala elektřina na rok 2008 o 20 procent dráž než v Česku, dnes se tento rozdíl snížil na 8 procent a tento trend bude pokračovat," říká Lukáš Dufek z Komerční banky a odhaduje, že domácnostem by se v příštím roce mohl zdražit proud pouze o tři procenta.

"ČEZ sám cenu elektřiny neovlivňuje, tvoří ji střet nabídky a poptávky," tvrdí Roman. "A právě transparentní střet nabídky a poptávky se odehrává na burze," říká mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík.

ČEZ chce začít prodávat elektřinu na pražské burze již letos. Ministerstvo si od prodeje elektřiny přes burzu slibuje, že se zastaví její prudké zdražování.

Analytici však vlivu burzy na cenu elektřiny příliš nevěří. "Prodej elektřiny na burze nebude mít na její cenu zásadní vliv. Prospěje to ale její transparentnosti," uvádí Dufek.