Záměr postavit u Opatovic další velký podnik má řadu odpůrců. Ilustrační foto

Záměr postavit u Opatovic další velký podnik má řadu odpůrců. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Lidé z Opatovic se bouří proti obří papírně

  • 4
Obyvatelé Opatovic nad Labem a sousedních obcí se bouří. Vedle tamní elektrárny mají kromě diskutované spalovny odpadu vyrůst také lihovar a obří papírna. Lidé mají strach z dopadů na životní prostředí, hluku i z nadměrné dopravní zátěže. Vadí jim, že se o záměrech dlouho mlčelo.

"Neustále se diskutuje o spalovně odpadu v Opatovicích nad Labem a o jejím případném dopadu na životní prostředí v Hradci Králové a okolí, ale ne o tom, že se ve stejné lokalitě připravuje projekt, jehož dopady mohou být ještě závažnější," říká Šárka Karlová z Hradce Králové.

"O papírně se jednalo o nás bez nás. O tom, že vedle spalovny má být další zařízení, jsme se dozvěděli až v listopadu, kdy se uskutečnilo seznamovací setkání se zástupci firmy," tvrdí členka sdružení ochránců přírody Jaruška Hlaváčková z Čeperky.

Zamýšlená papírna v Opatovicích by měla vyrábět 400 tisíc tun papíru ročně, což je zhruba polovina současné produkce v česku. To s sebou přinese i ekologickou zátěž pro krajinu.

Dřevo by měly do Opatovic vozit kamiony
Obří továrna denně spotřebuje až 14 tisíc metrů krychlových vody a ročně 700 tisíc kubíků dřeva, 60 tisíc tun bělené buničiny, až 140 tun kaolínu, případně může využít sráženého uhličitanu vápenatého z provozu elektrárny.

Dřevo mají do papírny dovážet převážně nákladní automobily. S tím ale obce nesouhlasí. Podle nich je neúnosná už současná dopravní situace na silnicích v okolí Opatovic. Proto se odmítají smířit s tím, že by touto oblastí mělo ročně projíždět o dalších 50 tisíc nákladních vozů víc.

"Dřevo se bude dovážet z dvousetkilometrové vzdálenosti. V úvahu připadá oblast Orlických hor, Krkonoš a Vysočiny. Přeprava tedy půjde přes Pardubice i Hradec Králové. A kdo zaplatí poničené silnice od těžkých nákladů? A kdo má vydržet ten hluk? Užitek z toho určitě mít nebudeme," soudí Hlaváčková.

Připomínky k papírně má i Hradec
Záměr, který bude zasahovat až do Královéhradeckého kraje, nenechává klidným ani hradecký magistrát. "Město Hradec Králové se v tomto případě opět muselo domáhat účasti v procesu hodnocení vlivu stavby na životní prostředí. S výstavbou papírny souhlasíme pouze za podmínky, že se dodrží technologie uvedená v dokumentaci, mechanické rozmělňování dřeva a bezchlorové bělení, většina materiálů bude transportována po železnici a dokončí se silniční přivaděč R35 a D11 do Hradce Králové," uvedla náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová.

Město také požaduje, aby papírna svůj odpad spotřebovala buď jako materiál, nebo jej zužitkovala v zařízeních umožňujících využití obnovitelných zdrojů.

Podle námitek účastníků řízení má zamýšlená papírna velké nedostatky v plánovaném řešení odpadů. Obcím se nelíbí, že se autoři projektu odvolávají na dosud neexistující spalovnu, v níž by se podle nich továrna měla svého odpadu zbavovat. Zároveň upozorňují, že zařízení je navrženo jako spalovna směsného komunálního odpadu, nikoli pro likvidaci bioodpadu.

U Opatovic se prý už teď nedá dýchat
Lidé v okolí Opatovic nad Labem už další obří podniky nechtějí.

"Žijeme v už tak dost ekologicky zatížené oblasti. Někdy večer se tu ani nedá vyvětrat. Hlavně v letních měsících nám pachem a hlukem znepříjemňuje život elektrárna, někdy také chemička v Semtíně. K tomu přibude dálniční přivaděč, provoz plánované dvoukolejky a papírna. A já neznám papírnu, která by neznečišťovala vzduch a vodu," říká Hana Černohorská z Čeperky.

K projektu papírny Labe, který nyní posuzuje ministerstvo životního prostředí, mohou lidé i nadále podávat připomínky.

Příznivější ohlas než zamýšlená papírna sklidil chystaný opatovický lihovar. Ten bude vařit 40 milionů litrů bioetanolu z nepotravinářské pšenice. Tato látka bude sloužit jako přídavek do paliv. Obilné výpalky lihovar zužitkuje jako sušenou příměs do krmiv.