Kunovice: stávková pohotovost

  • 1
Přes pět set zaměstnanců Leteckých závodů Kunovice je od úterního rána ve stávkové pohotovosti. Reagují tím na fakt, že management firmy nesplnil jejich požadavek vyslovený na středečním protestním mítinku a stále jim nevyplatil mzdu za leden.

"Nabídku vedení, že lednovou výplatu uhradí do středy, jsme neakceptovali. My jsme chtěli mít peníze nejpozději do pátku," vysvětlil šéf kunovických odborářů Milan Blažek.

Stávková pohotovost sama o sobě ještě nebude mít na chod firmy žádný vliv.

Vedoucí krajského metodického pracoviště odborového svazu Kovo Karel Šabršula ale tuto přechodnou fázi pojmenoval zřetelně: "Je to příprava na stávku," řekl.

Souhlas s jejím vyhlášením už odboráři mají, kývlo na ni přibližně osmdesát procent zaměstnanců.

"Tento týden asi vznikne stávkový výbor. Uvidíme, jestli případná stávka bude jen výstražná, nebo několikadenní. Osobně bych preferoval spíš hodinovou nebo dvouhodinovou výstrahu," sdělil Šabršula.

S razantními kroky zřejmě zaměstnanci počkají minimálně do konce týdne, zaměstnavatel jim do té doby možná doplatí mzdu za leden nebo aspoň její podstatnou část.

Čeká se také na verdikt Krajského soudu v Brně, který může firmu kvůli dluhům vůči České správě sociálního zabezpečení a Všeobecné zdravotní pojišťovně poslat do konkurzu.

Mzdu za leden a únor nedostali ani lidé v otrokovické firmě Moravan-Aeroplanes, dalšího podniku skupiny Moravan, kam patří také Letecké závody.

"Pokud bude zpožďování výplat pokračovat, jsme rozhodnuti přistoupit k tvrdším krokům vůči vedení firmy," oznámil předseda podnikových odborů Milan Mazel.

Stanovisko managementu se zatím nepodařilo získat.

,