Carly Fiorina

Carly Fiorina | foto: Václav Pancer, MF DNES

Královna Silicon Valley ve firmě skončila

  • 23
Nejvýznamnější světová manažerka skončila. Šéfka společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorina se nedokázala s představenstvem domluvit na další strategii a odstoupila. Jednu z nejvýše postavených žen ve funkci prozatím nahradí nahradí Robert Wayman.

Wayman, který měl v Hewlett-Packard (HP) na starosti finance, bude v čele společnosti, dokud firma nenajde nového šéfa.

"Lituji, že vedení a já máme odlišné názory na to, kam směřovat strategii HP, ale respektuji jejich názor," uvedla Fiorina ve tiskovém prohlášení.

"HP je skvělá společnost a všem lidem z firmy přeji do budoucna hodně úspěchů," rozloučila se Fiorina.

Fiorina se stala první ženou, která se v Americe vyšvihla do čela tak velké společnosti. Britský Sunday Times ji označil za nejúspěšnější Američanku desetiletí. Magazín Fortune ji už šest let po sobě vyhlašuje nejúspěšnější manažerkou světa a společně s Condoleezzou Riceovou ji považuje za nejvlivnější ženu v USA.

Od recepční až k počítačům
Protože se rodina často stěhovala, studovala střední školu v několika zemích tří světadílů. Pak absolvovala bakalářské studium filozofie a středověké historie na Stanfordově univerzitě.

V roce 1976 šla na přání otce studovat práva, ale škola ji nebavila a rozhodla se odejít. Carly poté na čas odjela do Itálie učit angličtinu a když se vrátila, pracovala v brokerské firmě jako recepční.

Postupně rostl její zájem o ekonomii, až se rozhodla ji vystudovat na Marylandské univerzitě. A pak se její kariéra rozběhla. Nastoupila nejdřív v telekomunikační společnosti AT&T, kde to za deset let dotáhla až na vedoucí odboru. Nakonec se jí povedlo tento odbor osamostatnit a vznikla společnost Lucent Technologies. Fiorina se roku 1998 stala její šéfkou a udělala z ní přední světový podnik v oblasti komunikací a síťové techniky.

Nestačilo jí to. V roce 1999 vyhrála v tvrdé konkurenci konkurz na post výkonného ředitele jedné z největších počítačových firem světa, Hewlett-Packard.

, ,