Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Komerční banka, logo | foto: KB, a.s.

Komerční banka vydělala za čtvrtletí o 13 procent více

  • 4
Komerční banka v prvním čtvrtletí vydělala 3,2 miliardy korun. Oproti loňsku si polepšila o 12,8 procenta. Zásluhu na tom měly další úspory provozních nákladů a výrazný pokles nákladů rizika.

"Vývoj v prvním čtvrtletí byl stále zatížen nízkou ekonomickou a investiční aktivitou klientů v důsledku doznívající hospodářské recese, objem úvěrů poskytnutých klientům přesto narostl meziročně o jedno procento," uvedla banka. Vklady vzrostly o čtyři desetiny.

Výsledky překonaly očekávání trhu. Objem hypoték poskytnutých občanům se zvýšil o 9,9 % na 101,7 miliardy Kč. Prodeje hypoték v prvním čtvrtletí byly však stále o 14,4 % nižší než v prvním čtvrtletí 2009, přestože oproti poslednímu kvartálu minulého roku se zvýšily.

"Přetrvávající nejistota podniků ohledně dalšího vývoje vedla ke snížení obchodních úvěrů meziročně o 3,8 procenta na 202,9 miliard Kč," tvrdí banka.

Celkový počet klientů skupiny Komerční banky převýšil 2,7 milionů. Samotná KB evidovala 1,6 milionů zákazníků, z toho 275 tisíc klientů bylo z řad podnikatelů, firem a korporací jako jsou obce či sdružení.