Nejbohatší Čech Petr Kellner.

Nejbohatší Čech Petr Kellner. | foto: PPF

Kellner chce v Česku vybudovat novou banku pro drobné klienty

  • 80
Petr Kellner, nebohatší Čech, chce v Česku rozjet novou banku zaměřenou na drobné klienty. Jeho finanční skupina PPF zatím požádala Českou národní banku o bankovní licenci a začíná se poohlížet po vhodných zaměstnancích. Klientům chce vedle internetové obsluhy nabídnout i klasické pobočky.

S odvoláním na nejmenovaný zdroj o tom píšou dnešní Lidové noviny.

Mluvčí PPF Alexej Bechtin listu potvrdil pouze to, že finanční skupina chystá expanzi do oblasti finančních služeb pro domácnosti a podnikatele. "Segment retailových finančních služeb byl a je jedním z pilířů podnikání skupiny PPF. Připravujeme projekt retailové banky k realizaci během následujícího roku. Více informací v tuto chvíli nemůžeme poskytnout," uvedl mluvčí.

Kellnerova PPF Banka slouží firmám a bohatým privátním klientům.PPF už v Česku jednu banku vlastní - PPF Banku. Ta se ale zaměřuje na servis pro firmy a bohaté privátní zákazníky. Nová banka si chce své klienty získat naopak mezi drobnějšími střadateli a žadateli o úvěr.

PPF k záměru vybudovat novou banku vedl možná úspěch polské mBank, jež k sobě za necelé tři roky dokázala přilákat 340 tisíc zákazníků. Velký přesun klientů dokládá to, že pokud nový finanční dům nabídne lidem atraktivní podmínky, dokáže k sobě přetáhnout i dosud spíše konzervativně naladěné Čechy.

Kellnerova finanční skupina už drobným klientům peníze půjčuje, a to prostřednictvím firmy Home Credit, jež lidem nabízí spotřební úvěry v osmi zemích střední a východní Evropy a v Asii. Skupina Home Credit v pololetí vydělala přes 3,1 miliardy korun, což je šestkrát víc než ve stejném období loňského roku, připomíná deník.