Ispat rozdá propouštěným 880 milionů

  • 13
Společnost Ispat Nová Huť vyplatí královské odchodné 1 663 zaměstnancům. Ti se ve stanoveném termínu rozhodli ze společnosti dobrovolně odejít, a dostanou proto slíbených až 25 měsíčních platů. Firma tak celkem vyplatí asi 880 milionů korun.

Poté, co vedení Ispatu přišlo s nabídkou vyplatit zaměstnancům pohádkové odstupné, zavalily personální oddělení společnosti téměř dvě tisícovky žádostí. Celkem se jich sešlo 1 759. Naprostou většinu vedení schválilo, zamítlo jen 96 výpovědí.

Devět žádostí například nesplňovalo stanovené podmínky, zaměstnanci už například běžela výpovědní lhůta, v 52 případech pracovníci výpovědi stáhli. Jen 35 žádostí firma neodsouhlasila, protože nesouhlasila s odchodem pracovníka, uvedla firma v tiskové zprávě.

Podle sdělení firmy ušetří velkorysá nabídka státní kase téměř  320 milionů korun.

"Na základě vládního rozhodnutí by totiž každý  zaměstnanec, propuštěný z huti z důvodu restrukturalizace a následných organizačních změn, mohl získat nárok na odstupné ve výši 10-ti násobku své mzdy, maximálně však 190 tisíc korun. Tyto prostředky pak propuštěným zaměstnancům v plné míře hradí stát," doplnila firma.

Průměrně firma jednomu zaměstnanci vyplatí 525 500 korun. Dosud měla huť asi 10 800 zaměstnanců, doplnila agentura ČTK.