GM se vyplatil, Fiat kupovat nemusí

Automobilku Fiat opravdu nechceme, vzkázali šéfové amerického koncernu General Motors do Itálie. Italské strojírenské skupině Fiat ale musí GM zaplatit 1,55 miliardy eur. Fiat se výměnou za to, vzdá opce, kterou by amerického partnera mohl ke koupi své ztrátové automobilové divize nutit.

Součástí dohody je rovněž zrušení firmy Fiat-GM Powertrain a společných nákupních podniků. Společnost GM dále uvedla, že na základě dohody získá klíčová aktiva v oblasti naftových motorů a vrátí desetiprocentní podíl v divizi Fiat Auto,.

Správní rada Fiatu schválila podle zdrojů dohodu na setkání vedeném generálním ředitelem Sergiem Marchionnem, který se dnes vrátil z New Yorku, kde jednal se šéfem General Motors Richardem Wagonerem.

Prodejní opce Fiatu je součástí smlouvy z roku 2000, kdy společnost GM koupila podíl v divizi Fiat Auto a za to dala Italům asi šest procent akcií svého podniku. Součástí partnerství jsou i společné podniky na nákup dílů a vývoj motorů.

Období na dosažení dohody ohledně opce, které si v polovině prosince vyžádala firma GM, skončilo 1. února bez výsledku. To posílilo spekulace, že by se celý případ mohl dostat před soud. Podle zdrojů obeznámených se situací původně Fiat za odstoupení od opce požadoval tři miliardy eur.