Fiorina na burze odzvonila fúzi HP a Compaq

  • 1
Výkonná ředitelka společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorina si může oddechnout. Po potvrzení kladného výsledku hlasování o fúzi s konkurenčním výrobcem počítačů Compaq zaregistrovala novou firmu i burza v New Yorku. Jedna z nejuznávanějších manažerek světa se tak mohla v pondělí chopit čestné funkce a odzvonit na dálku z Kalifornie začátek obchodování newyorské burzy.

Titul Hewlett-Packard-Compaq se nově obchoduje pod symbolem HPQ. Vznikl kombinací dvou předchozích označení - HWP a CPQ.

Ačkoli většina technologických akcií v pondělí ztrácela, největší světový dodavatel počítačů byl výjimkou. Jeho akcie si připsaly k dobru 4,47 procenta a dostaly se na 18,22 dolaru za kus.

Fúze prošla těsně
Nezávislý inspektor potvrdil výsledky hlasování akcionářů Hewlett-Packard z 19. března, při kterém pro spojení hlasovali akcionáři s celkovým podílem kolem 51 procent.

Soud státu Delaware poslední dubnový den zamítl žalobu Waltera Hewletta, která měla fúzi zablokovat, a uvolnil tak cestu k největšímu sloučení v počítačovém průmyslu.

Soudce delawarského soudu William Chandler došel k závěru, že hlasování akcionářů Hewlett-Packard z 19. března bylo v souladu se zákony. Odmítl obvinění Hewletta, podle něhož si vedení firmy hlasy kupovalo a klamalo akcionáře neodpovídajícími finančními prognózami.

Walter Hewlett, který byl mezi akcionáři největším odpůrcem fúze a až do minulého týdne byl členem správní rady firmy, brzy po vynesení rozsudku porážku přiznal. Uvedl, že proti rozhodnutí se neodvolá a nechá výsledek hlasování o fúzi úředně potvrdit.

Profily Carly Fioriny a Billa Hewletta najdete ZDE

Hodnota fúze obou firem je podle současných cen akcií asi 18 miliard dolarů. Nyní začne proces integrace obou společností, z něhož vznikne největší dodavatel osobních počítačů na světě a druhá největší světová počítačová skupina za IBM s tržbami přes 87 miliard dolarů.

Hewlett-Packard bude v novém podniku se 145 tisíci zaměstnanci vlastnit asi 64 procent akcií a na Compaq připadne zbývajících 36 procent.

Rozdílné pohledy na transakci výrazně zhoršily vztahy mezi potomky zakladatelů firmy Hewlett-Packard a současnou šéfkou firmy Carly Fiorinovou, která prosazovala fúzi jako jedinou cestu k rovnocennému souboji s IBM. Odchodem Waltera Hewletta zůstalo vedení HP bez člena zakladatelských rodin Hewlettů a Packardů poprvé za 63 let své historie.

,