Daniel Křetínský.

Daniel Křetínský. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Křetínského EPH hlásí rekordní provozní zisk více než 100 miliard korun

  • 7
V krizi loňského roku se mimořádně dařilo energetickým firmám. Provozní zisk Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského činil v přepočtu 101 miliard korun. Meziročně stoupl o 47 miliard. Skupina data zveřejnila v tiskové zprávě.

Konsolidované tržby skupiny stouply oproti roku 2021 téměř dvojnásobně na 37,1 miliardy eur, což je v přepočtu na koruny zhruba 872 miliard Kč „Zlepšených finančních výsledků bylo dosaženo částečně díky výjimečné situaci na evropském energetickém trhu, ale také díky systematickému růstu EPH, a to jak prostřednictvím akvizic, tak vlastního rozvoje,“ píše firma v tiskové zprávě.

Skupina podle mluvčího EPH Daniela Častvaje za loňský rok odvede do evropských veřejných rozpočtů přes 2,2 miliardy eur (51,7 miliardy Kč) na dani z příjmů právnických osob a za emisní povolenky. V Česku půjde přibližně o deset miliard korun.

Společnost EPH nedávno přesunula svůj dceřiný podnik EP Commodities do zahraničí, aby v Česku nemusela platit takzvanou windfall tax, tedy daň z mimořádných zisků. Firma argumentovala tím, že příjmy této společnosti vznikají v zahraničí a tudíž by nebylo vhodné, kdyby se mimořádně danili v Česku.

ČEZ chystá za rok 2022 rekordní dividendu, letos budou zisky nižší

Podle provozních výsledků EPH loni vyrobila 37 terawatthodin (TWh) elektřiny, přepravila 256 TWh plynu a spotřebovala 46,9 TWh plynu pro účely výroby elektřiny, z toho většinu v Itálii a Británii. Skupina také provozovala zásobníky zemního plynu o kapacitě 64,2 TWh na Slovensku, v Německu, České republice a ve Spojeném království. Dále distribuovala 48,3 TWh zemního plynu a 6,3 TWh elektřiny. V oblasti tepla vyrobila a dodala zákazníkům 7,9 petajoule tepelné energie.

Hospodářské výsledky EPH za loňský rok nezahrnují společnosti LEAG a Slovenské elektrárne. Skupina v nich má majetkové podíly, firmy ale nejsou zahrnuty do účetní konsolidace.

Dařilo se i dalším energetickým firmám

EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe, dále EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate.

Majoritním vlastníkem skupiny je Čech Daniel Křetínský. V roce 2020 se do akcionářské struktury vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Křetínský podle jarního žebříčku časopisu Forbes vlastní majetek za 9,2 miliardy dolarů (198,5 miliardy Kč) a je druhým nejbohatším Čechem.

Zisk v loňském roce stoupal i dalším energetickým společnostem v Česku. Například skupina ČEZ navýšila provozní zisk (EBITDA) více než dvojnásobně na 131,6 miliardy korun, čistý zisk činil 80,7 miliardy Kč. Pražská energetika (PRE) pak zvýšila zisk EBITDA asi o pětinu na 5,82 miliardy Kč a dosáhla čistého zisku 3,33 miliardy korun.

,