ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

CzechInvest rozděloval 10 milionů mezi startupy bojující s koronavirem

  • 0
Patnáctka začínajících firem se v pondělí večer utkala o podíl na desetimilionové odměně, kterou agentura CzechInvest vypsala jako prémii pro nejzajímavější projekty bojující s koronavirovou pandemií.

„Je to skvělé, jsem nadšený. Měli jsme možnost se seznámit se s projekty, jsou to přesně ty, u kterých si myslím, že budeme mít zájem spolupracovat,“ řekl před vyhlášením vítězů premiér Andrej Babiš.

„Je důležité neusnout na vavřínech a investovat do toho, co nám v koronakrizi chybělo. Připravujeme chytrou karanténu 2.0 a je skvělé, že ty startupy soutěží a chceme podpořit,“ dodal.

První cenu a prémii tři miliony korun si odnesla společnost Diana Biotechnologies. Ta zvítězila i ve facebookovém hlasování o cenu sympatií. Firma představila automatizované řešení testování na Covid-19 pomocí takzvané PCR metody, jež dokáže odhalit přítomnost RNA viru i ve velmi malých koncentracích.

Corrovent na druhém místě získal dva miliony korun a projekt Active nanofilters against COVID-19 na třetím místě jeden milion korun. 

Na dalších pět projektů – FreMEn, Hunter Games, Grey Cortex, Kaleido, Oxygenerátor – pak čekala speciální cena ve výši 700 tisíc korun. Na výhry tak putuje 9,5 milionu korun, zbývajících 500 tisíc je určených na marketingovou podporu vítězných projektů.

Do hackathonu, který začátkem dubna vyhlásil CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, se přihlásilo celkem 206 projektů. Patnáct z nich postoupilo do finále a utkalo se o podíl na finanční prémii, kterou do soutěže věnovala automobilka Hyundai.

„Nejvíce projektů, celkem deset, se do finálové patnáctky probojovalo z oblasti zdravotnictví. Čtyři projekty vybrala odborná porota ze sekce společnost a výběr uzavírá projekt z oblasti ekonomiky,“ sdělil generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Reprezentanti patnácti finálových projektů měli tři minuty na to, aby porotu přesvědčili, že právě jejich projekt je ten nejlepší. Při konečném hlasování se nehodnotila jen samotná prezentace, ale i to, jak byl samotný nápad přínosný v boji proti koronaviru.

Patnáctku finalistů tvořilo deset zdravotnických projektů: Active nanofilters against COVID-19, Corrovent, COVIDI, Daruju Krev, Diana Biotechnologies, MedRec AI, Oxygenerátor, přenosný přístroj pro diagnostiky zdravotnictví, aplikace Virtual Lab a Virus Deflector. Doplnily je čtyři společenské projekty, jmenovitě FreMEn, Grey Cortex, Hunter Games a Kaleido, patnáctým byl Corrency z oblasti ekonomiky.