JPMorgan Chase

JPMorgan Chase | foto: Profimedia.cz

Čtvrtletní zisk JPMorgan Chase spadl o 84 procent kvůli odpisům

  • 1
Americké bance JPMorgan Chase & Co klesl ve třetím čtvrtletí zisk o 84 procent na 527 milionů dolarů. Způsobily to odpisy 3,6 miliardy za nesplácené půjčky, zejména u hypoték, uvedla v dnešní zprávě. Za čtvrtletí banka získala prodejem akcií 11,5 miliardy dolarů.

Celkové ztráty JPMorgan ze špatných půjček dosáhly od začátku úvěrové krize celkem 12,3 miliardy dolarů. Banka je však na tom lépe než někteří její rivalové. Například Citigroup odepsala přes 50 miliard dolarů.

"Vzhledem k nejistotě na hlavních trzích, oblasti bydlení a v celé ekonomice je rozumné počítat s nižšími výnosy naší firmy v dalších několika čtvrtletích," řekl generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon.

Banka minulý měsíc prodávala nové kmenové akcie, aby získala kapitál na koupi banky Washington Mutual za 1,9 miliardy dolarů. Washington Mutual představuje největší krach v americké bankovní historii. Jejím převzetím se JPMorgan stala druhou největší bankou v USA podle výše vkladů. Zároveň ale převzala problematická aktiva na hypotečním trhu.

,