ČSA postaví servis pro letadla za miliardu korun

  • 2
České aerolinky připravují miliardovou investici. V Praze chtějí vybudovat opravárenské centrum za 1,35 miliardy korun. Práci tu najdou čtyři stovky leteckých mechaniků a dalších specialistů, uvedla agentura CzechInvest.

"V rámci projektu rozšíříme naše stávající aktivity v oblasti servisu moderních dopravních letadel a rovněž zavedeme zcela nové služby, zejména v souvislosti s údržbou nových generací letadel typu Boeing či Airbus," říká prezident ČSA Jaroslav Tvrdík.

Centrum by mělo začít fungovat koncem roku 2007, řekla tisková mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Aerolinky si mechaniky vyškolí ve vlastním výcvikovém středisku.

Podle Karolíny Bočkové z CzechInvestu přichází České aerolinie s projektem v době, kdy se o český letecký průmysl zajímají i zahraniční investoři. To dává naději, že se toto odvětví podaří v Česku nejen uchovat, ale ještě posílit, uvedla Bočková.

"Struktura českého leteckého průmyslu se ale postupně zcela jistě změní a dojde k jeho ještě těsnějšímu provázání na světové nadnárodní výrobce a provozovatele," dodala Bočková.

České aerolinie loni vydělaly 250 milionů korun. Plánovaný zisk se jim sice kvůli drahé ropě naplnit nepodařilo, v ostatních oblastech se ale českému leteckému dopravci daří skvěle. Zvýšily počet letů a přepravili nejvíc pasažérů v historii - 4,34 milionů.

Letos ale aerolinky plánují podstatné zlepšení. Společnost počítá, že letos vydělá dvakrát tolik než v roce 2004 a zisk vzroste na 521 milionů korun. Aerolinky odhadují, že znovu pokoří i rekord v počtu cestujících - letos jich chtějí přepravit 5,4 milionu, uvedla agentura ČTK.