ČSA loni vydělaly i prodělaly

Pohádku o chytré horákyni připomínají loňské výsledky Českých aerolinií. Národní letecký přepravce totiž loni vydělal i prodělal. Podle českých zákonů vykázala společnost ztrátu téměř půl miliardy korun. Podle mezinárodních standardů IAS ale firma vydělala 7,834 milionu dolarů, o 57 procent méně než v roce 2000.

„Jiný výsledek podle mezinárodních a českých účetních standardů je způsoben zejména rozdílnou metodikou účtování nákladů na pořízení letadel formou finančního leasingu,“ vysvětluje mluvčí ČSA Dan Plovajko.

Firma prý touto metodou financuje většinu letadel, a tak tento rozdílný pohled účetnictví výrazný dopad. Navíc prý aerolinky z důvodů snadné srovnatelnosti s mezinárodní konkurencí dávají přednost prezentaci výsledků podle IAS.

Plovajko tvrdí, že v porovnání s ostatními leteckými přepravci vyšly ČSA z propadů v odvětví po loňském tragickém 11. září poměrně úspěšně.

„České aerolinie jsou jednou z mála evropských leteckých společností, které nevykázaly ztrátu. Výsledky jsem prezentoval i našim partnerům v alianci SkyTeam, kteří byli rovněž spokojeni,“ řekl iDNES Plovajko.

Aeroliniím prý loni nejvíce uškodily teroristické útoky na USA a následná krize civilní letecké dopravy, dále hospodářská recese v USA a západní Evropě a také silná koruna.

Naopak příznivý vliv měl pokračující růst české ekonomiky a také vstup ČSA do SkyTeamu. Vedení firmy navíc přijalo úsporná opatření.

Společnost už částečně přehodnotila svoji politiku v oblasti pořizování nových letadel. Pod dojmem loňských i letošních výsledků už letos rozšířila flotilu o jeden Boeing 737-400. „Oficiálně jej budeme křtít až 12. června, dnes už ale absolvoval první let do Barcelony,“ řekl iDNES Plovajko.

Dodal, že menší letadla na kratší regionální lety, budou ČSA nakupovat až v poslední třetině příštího roku. Chtějí pořídit stroje Fairchild Dornier, jejichž výrobce má ale momentálně finanční potíže.

V zimě se ČSA vrátili cestující
Počet přepravených cestujících se v prvním čtvrtletí zvýšil o šestnáct procent a jen těsně zůstal pod hranicí 600 tisíc. Od ledna do března využilo služeb ČSA 599 358 pasažérů, přepravených 3844 tun zboží a pošty představuje rovněž zlepšení, byť o mírných 0,3 procenta.

Podle Plovajka se tyto výkony odrazily i ve vyšších výnosech z přepravy, které si meziročně narostly o 8 procent. „Také u ekonomických výsledků došlo o více než desetimilionové zlepšení oproti plánu pro první čtvrtletí roku. Díky těmto mírně pozitivním trendům předpokládáme celkově ziskové hospodaření v celém letošním roce,“ dodal Plovajko.

,