Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČEZ jedná o koupi Mostecké uhelné

  1:11
Polostátní elektrárenský kolos ČEZ v posledních týdnech intenzivně vyjednává o koupi soukromé těžební firmy Mostecká uhelná. Podle zdrojů z jednání není vyloučeno, že by k dohodě mohlo dojít ještě do konce roku.
Pokud by ČEZ Mosteckou koupil, stal by se dominantním nejen ve výrobě elektřiny, ale i v těžbě uhlí.

Pokud by ČEZ Mosteckou koupil, stal by se dominantním nejen ve výrobě elektřiny, ale i v těžbě uhlí. | foto: Jaroslav OžanaMF DNES

Poslední schůzka mezi lidmi z ČEZ a akcionáři Mostecké uhelné proběhla v úterý. To, co se tenď řeší, je cena za firmu. Není také zcela jasné, jestli své akcie prodá i finančník Pavel Tykač, který drží v těžební firmě 49 procent prostřednictvím kyperské firmy Indoverse Czech Coal. "Buď to koupíme celé, anebo nic," uvedl jeden z přímých účastníků jednání za ČEZ.

Majoritních 51 procent uhelné firmy patří v Holandsku registrované společnosti Czech Coal, jejímiž majiteli jsou Antonín Koláček, Luboš Měkota, Vasil Bobela a Petr Pudil. Koláček se snaží svůj podíl prodat už asi dva roky a další akcionáři se nyní k němu přidali.

Cena, kterou podle zdrojů MF DNES za celou Mosteckou uhelnou ČEZ nabídl, je 28 miliard korun. To je zhruba o osm miliard víc, než když před dvěma lety do Mostecké vstupoval Tykač – tehdy bylo ocenění celé společnosti údajně na dvacet miliard, přičemž finančník svůj podíl získal za 9,8 miliardy korun.

"Nestojí to tak, jestli prodá pan Tykač, nebo ne. V úterý jednali všichni akcionáři. Problém je, že ČEZ musí dát svoji nabídku, a to nejen ceny, písemně. To se dosud nestalo," uvedl zdroj z okolí Pavla Tykače.

ČEZ však tvrdí, že nejdříve chce mít on na stole písemně závazek všech akcionářů své podíly prodat. Obává se totiž, že by jeho cenu "na papíře" společníci využili k vyjednávání o prodeji sami mezi sebou, případně s nějakým konkurentem.

Jedním z klíčových důvodů, proč se o prodeji druhé největší hnědouhelné firmy začalo jednat nyní, jsou nepochybně obří soudní spory mezi ní a ČEZ, které se v posledních měsících rozhořely.

ČEZ podal na těžaře dvě žaloby, chce po nich odškodnění 22 miliard korun, a ještě dal stížnost k antimonopolnímu úřadu. Spory se vedou o to, jestli Mostecká uhelná měla povinnost uzavřít s ČEZ dlouhodobou smlouvu na dodávky uhlí do roku 2055.

Smlouva je pro něj klíčová, aby mohl postavit novou obří elektrárnu v Počeradech. Mostecká však takovou povinnost odmítla a uhlí chce zužitkovat ve vlastním novém zdroji. O společném podniku pro tento projekt za téměř 60 miliard korun nyní jedná s konkurentem ČEZ, německým kolosem E.ON.

Kdo s koho
Koupě těžební firmy by všechny spory utnula. A ČEZ by zřejmě vyřadil ze hry i konkurenta E.ON. Zájem prodat má i Mostecká, protože vztahy mezi akcionáři podle dostupných informací nejsou ideální.

Dva z největších akcionářů, Koláček a Měkota, mají jiné zájmy. Koláček se na řízení firmy už nepodílí a Měkota je údajně často v zahraničí. Tykač je pak obávaný "střelec" v celém byznysu.

Jednání jsou podle informací MF DNES často vyhrocená, protože obě strany si příliš nevěří a používají pozici "většího siláka". ČEZ pohrozil, že pokud se s ním těžaři nedohodnou, postaví v Počeradech dva velké bloky na plyn. Pak by podle něj už nikdo žádnou další elektrárnu, ani na uhlí, na tomto místě nepostavil. Chyběl by mu prostor i připojení sítí.

"Pokud nebude dohoda, pak po Novém roce začneme projekt plynových bloků připravovat," uvedl zdroj z vedení ČEZ.

Mostecká naopak tvrdí, že ČEZ nemá u soudů šanci a má navíc řadu dalších nabídek na společné projekty či koupi firmy. Obě strany nynější jednání oficiálně nepotvrdily, ani nevyvrátily. "Zaregistrovali jsme zájem ČEZ o řešení některých sporných otázek ve vzájemných obchodních vztazích. To je vše," reagoval Radek Stavěl, mluvčí Mostecké uhelné.

"ČEZ má významné obchodní spory s Mosteckou uhelnou. O jejich případném mimosoudním řešení jednáme. Detaily nemůžeme komentovat," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Padnou limity?
Pokud by ČEZ Mosteckou koupil, stal by se dominantním nejen ve výrobě elektřiny, ale i v těžbě uhlí. Před lety totiž koupil státní podíl v Severočeských dolech, což je největší hnědouhelná firma v zemi, a ovládl ji ze sta procent.

Za akcie tehdy státu zaplatil devět miliard korun plus dvě miliardy na dividendách, což je dodnes kritizováno jako velice nízká cena. Mimo ČEZ by zůstala už jen jedna hnědouhelná firma, a to Sokolovská uhelná. Ta má však vlastní zdroj a její dodávky na trh jsou minimální.

Otázka také je, jak by se dál vyvíjela jednání o vládních územních limitech těžby uhlí, které brání Mostecké v otevření dalšího dolu. Polostátní ČEZ má pro prosazení změny mnohem lepší pozici.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...