Kosova chce postavit elektrárny s výkonem 2 gigawaty. Ilustrační foto

Kosova chce postavit elektrárny s výkonem 2 gigawaty. Ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MF DNES

ČEZ chce investovat v Kosovu

  • 12
Energetický gigant ČEZ vstoupí v příštích dnech do tendru na gigantický projekt výstavby elektráren a těžby uhlí v albánském Kosovu. Pokud uspěje, výše investuje v této zemi až kolem stovky miliard. To by byla doposud nejen největší suma investovaná ČEZ, ale i tuzemskou firmou v zahraničí.

Zhruba stejnou částku chce elektrárenský kolos investovat do obnovy a výstavby uhelných zdrojů v příštích deseti letech také v tuzemsku.

"O tendr v Kosovu se zajímáme a půjdeme do něj," potvrdil MF DNES šéf investic ČEZ Vladimír Schmalz.
Tendr vyhlásila kosovská vláda a investoři mají vyjádřit svůj zájem do konce října.

Kosovo nabízí investorům licenci na těžbu hnědého uhlí (lignitu) ve svých dolech, které patří k největším v Evropě, a zároveň požaduje postavit elektrárny o výkonu až 2000 megawattů.

Taková velikost odpovídá například nynějším dvěma blokům tuzemského jaderného obra Temelín.

Firma o nákladech mlčí
Náklady na výstavbu takových zdrojů v Kosovu by mohly podle expertních odhadů dosáhnout kolem 80 miliard korun. Další miliardy by stálo zprovoznění povrchových lignitových dolů a jejich vybavení veškerou technikou.

Schmalz nechtěl finanční náklady projektu komentovat. "Samo financování by pro ČEZ nebyl problém," řekl. Firma by podle něj zřejmě využila půjčky, kterou by poté splácela z výnosů vlastního projektu.

Odmítl tak, že by tato obrovská investice tlačila vzhůru ceny proudu v Česku, aby ČEZ vydělal na projekt dost peněz.

Schmalz také nevyloučil, že by ČEZ mohl výhledově přibrat pro investici mezinárodního finančního nebo strategického partnera.

Kosovo chce využít své nerostné bohatství právě k výrobě elektřiny, kterou by pak mohlo zásobovat širší region. "My máme o region jihovýchodní Evropy dlouhodobý zájem, investovali jsme již v Bulharsku a Rumunsku, takže náš zájem o Kosovo je logický," dodal Schmalz.

Mohou rozhodovat úplatky
Znalci Kosova nicméně upozorňují, že politická situace této země je po válce se Srbskem stále složitá a průběh i výsledky tendru mohou být velmi nejisté.

"Speciálně energetika byla v Kosovu od začátku velký problém, je těsně napojena na Srbsko, a to ji tak z velké části považuje za svůj majetek," upozornil Martin Dvořák, který je jako jediný Čech čestným občanem Kosova a v minulých letech působil jako starosta kosovského města Istok. Nyní pracuje na české ambasádě v USA.

Problémem investic v kosovské energetice je podle Dvořáka i obrovská korupce, která je součástí tamní politické kultury. "Bylo by asi dost bizarní, kdyby byl tendr, v němž jde o zakázky za sto miliard korun, regulérní. Ale na druhou stranu je to obrovská výzva a ČEZ by to měl zkusit," soudí Dvořák.

ČEZ má pro účast v tendru i politickou podporu z tuzemska - Kosovo nedávno navštívil premiér Mirek Topolánek a ministr zahraničí Alexandr Vondra, který se o tamní možnosti v energetice zajímal. Česko má v Kosovu 500 vojáků v rámci mezinárodních sil KFOR a těší se v této zemi dobrému jménu.