Celková bilanční suma České spořitelny ke konci června meziročně stoupla o 0,8 procenta na 914,99 miliardy Kč.

Celková bilanční suma České spořitelny ke konci června meziročně stoupla o 0,8 procenta na 914,99 miliardy Kč. | foto: Tomáš Lysoněk, MF DNES

České spořitelně v pololetí stoupl zisk, táhly ho hypotéky

  • 61
Česká spořitelna za prvních šest měsíců vydělala 8,22 miliardy korun. Její konsolidovaný čistý zisk vzrostl meziročně o 14 procent. Výsledky banky podpořily hlavně úvěry firmám, obcím a krajům a také rostoucí objem hypoték, uvedla banka v tiskové zprávě.

Provozní zisk banky však poklesl o 3,2 procenta na 13,09 miliardy korun a provozní náklady stouply o procento na 9,42 miliardy. Rostly také personální náklady firmy, naopak administrativní klesly. Čistý úrokový výnos se spořitelně zvýšil o 0,7 procenta na 15,58 miliardy korun.

"Za výbornými výsledky České spořitelny stojí zejména nárůst investičního, exportního a provozního financování našich firemních klientů, podpora významných infrastrukturních projektů obcí, měst a krajů a silné a rostoucí úvěrování rozvoje bydlení domácností," komentoval výsledky předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

Srovnání finančních produktů

Na webu Finmarket.cz si můžete srovnat hypotéky a vybrat tu nejvýhodnější. Kromě hypoték, můžete porovnávat i ceny energií, pojištění a povinného ručení.

Příjmy z poplatků bance klesly

Čisté příjmy banky z poplatků a provizí České spořitelně klesly o 1,9 procenta na 5,95 miliardy korun, a to zejména kvůli nižším příjmům z brokerských a investičních činností.

Kromě kartových operací poklesly i příjmy z platebních transakcí. Klienti totiž stále častěji využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy na osobních účtech, uvedla banka.

Čistý zisk z obchodních operací klesl téměř o pětadvacet procent na miliardu. Výrazně se snížily výnosy z devizových obchodů a z derivátových operací, naopak se zvýšily výnosy z operací s cennými papíry.

Banka ale poskytovala více půjček. Objem úvěrů jí stoupl o více než čtyři procenta na 483,3 miliardy korun, a to hlavně díky nárůstu hypotečních úvěrů, které se navýšily o 9,4 procenta na 133 miliard korun. Objem nových hypoték stoupl meziročně dokonce o třetinu na 18 miliard. Úvěry korporacím a velkým městům stouply téměř o čtrnáct procent na 183 miliard Kč.

Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Group, snížila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 12,9 procenta na 453,6 milionu eur (11,4 miliardy Kč).

,