Brusel schválil prodej Telecomu Španělům

Španělská Telefónica v pátek získala povolení Evropské komise privatizovat Český Telecom. Souhlas Evropské komise byl nutný pro završení transakce, o které vláda rozhodla na začátku dubna. Španělé za 51 procent Telecom nabídli nejvíc - 82,6 miliardy korun.

"Komise usoudila, že transakce výrazně neovlivní efektivní konkurenci v evropském ekonomickém regionu ani v její podstatné části," uvedla komise v prohlášení.

Bezmála 49 z celkových 83 miliard korun, které slibují Španělé za 51 procent Českého Telecomu, už má svého příjemce. Vláda penězi za Telecom naplní fondy dopravy, bydlení a ekologické škody či ztráty státní konsolidační agentury. - více zde

Španělé si hodlají ponechat skupinu jako celek, tedy Telecom i s Eurotelem. S rozdělením firmy nepočítají ani v budoucnu. Podobně to dělají i jinde ve světě. Telefónica chce vrátit dřívější postavení pevným linkám. - více zde

Telefónica má zhruba 100 milionů zákazníků pevných a mobilních linek po celém světě. V posledních letech se snaží zbavit "závislosti" na latinskoamerických trzích a hledá další evropské investice.

Hospodářsky se Telefónica pohybuje dlouhodobě v černých číslech, za rok 2003 vykázala zisk 2,77 miliardy dolarů při tržbách přesahujících 36 miliard dolarů. V loňském roce podle neoficiálních čísel zaznamenala růst tržeb i zisku.

Do minusu sklouzla jen v roce 2002, kdy pocítila následky argentinské krize.

Stát ale v Telecomu ani po prodeji definitivně nekončí. Následující tři roky si chce ve firmě ponechat jednoho zástupce v dozorčí radě. Telefónica by měla v balíku získat i zlatou akcii, která například umožňuje vetovat některá rozhodnutí.

, ,