Ilustrační snímek

Ilustrační foto. - Ropa, rafinerie, petrochemie, ropovod | foto: Profimedia.cz

BP je podezřelá, že manipulovala trhem s ropou

  • 2
Britské ropné společnosti BP (British Petroleum) se v poslední době zrovna nedaří. Po poruše ropovodu na Aljašce musí čelit další nepříjemnosti - bude vysvětlovat pochybné machinace na mimoburzovním trhu s černým zlatem.

Kromě toho se státní dozor nad obchody s komoditami zaměří i na neprůhledné transakce BP s benzinem. Uvádí to noviny Wall Street Journal.

Společnost BP potvrdila, že je předmětem vyšetřování, další informace ale odmítla sdělit. "Jsme si toho vědomi, ale nebudeme sdělovat ani komentovat žádné detaily," uvedla společnost.

Vyšetřování ohledně nedovoleného ovlivňování trhu není pro britského giganta nic nového. Už dříve obvinila Komise pro komoditní deriváty (U.S. Commodity Futures Trading Commision) BP z manipulace s trhem propanu.

Pochybné transakce s ropou na mimoburzovních trzích měla společnost provádět v letech 2003 až 2004, uvedl WSJ. Vyšetřování se dotkne i některých obchodních společností.

BP se v poslední době potýká s problémy. Výpadek na produkci na Aljašce, kterou způsobil zkorodovaný ropovod, rozčilil i její akcionáře. Ti se nedostatečnými investicemi do infrastruktury cíti poškozeni a podali na vedení společnosti žalobu. - více zde

Na podporu akcionářů vystoupili i zaměstnanci BP, kteří tvrdí, že společnost falšovala údaje o stavu ropovodů, aby nemusela vydávat velké peníze na rekonstrukce.

Výpadek v aljašské produkci ihned způsobil růst ceny ropy, která 7. srpna dosáhla historického maxima - 78,44 dolaru za barel.

Britský obr má sice potíže se státními orgány a akcionáři, ale finančně se mu stejně jako ostatním ropným společnostem daří dobře. Za loňský rok vydělala BP 22 miliard dolarů (skoro půl bilionu korun) a za druhé čtvrtletí letošního roku dosáhla dokonce na rekordní zisk 6,1 miliardy dolarů (134,2 miliardy korun). - více zde

,