Boj mezi akcionáři rafinerie sílí

Ostrý souboj mezi akcionáři největšího tuzemského výrobce benzinu České rafinérské se ještě více vyhrotil. Společnost Unipetrol, která vlastní ve firmě 51 procent, obvinila další tři spolumajitele firmy, společnosti Agip Shell a Conoco, že porušují vzájemnou akcionářskou smlouvu. Unipetrol proto nyní zvažuje buď její vypovězení, nebo se obrátí na mezinárodní arbitráž. Důvodem posledního sporu je postup akcionářů na pondělní valné hromadě rafinerie. Unipetrol na ní navrhl odvolání generálního ředitele a šéfa představenstva firmy Ivana Ottise, zahraniční akcionáři se však postavili proti.

"Kterýkoli akcionář může navrhnout valné hromadě, s udáním důvodu nebo bez něj, odvolání z výkonu funkce kterékoli osoby navržené jím na zvolení za člena představenstva a valná hromada takto odvolává tyto osoby," uvádí se v akcionářské smlouvě. Protože Ottis byl do funkce nominován právě Unipetrolem, jeho šéf Pavel Švarc soudí, že zahraniční akcionáři tento bod jednoznačně porušili.

"Zatím si nepřipouštíme, že to byl úmysl, proto navrhujeme svolání další valné hromady firmy, kde se bude odvolání Ottise znovu projednávat," řekl Švarc. Unipetrol Ottisovi vyčítá, že se v době sporu o předávací ceny, za které tato firma z rafinerie nakupuje suroviny, nepostavil na stranu společnosti, která ho nominovala.

Zahraniční akcionáři po pondělní valné hromadě rafinerie pro ČTK bez bližších podobností uvedli, že při hlasování o Ottisově odvolání nebyly smlouvy porušeny. Vedení rafinerie podle nich postupuje v nejlepším zájmu společnosti, a není proto důvod jeho člena odvolat.

Rafinerie a Unipetrol nemají uzavřenou dlouhodobou smlouvu o předávacích cenách. Unipetrol předchozí tříletou smlouvu vypověděl ke konci loňského roku s tím, že je pro něj nevýhodná. Nyní se majitelé podílů nemohou na nové dohodnout, což na počátku června vyvrcholilo dvoudenním přerušením dodávek.

V pondělí se akcionáři dohodli na změně systému fungování rafinerie. Ta napříště již bude pouze zpracovávat suroviny pro akcionáře za určitý poplatek a nebude mít vlastní obchodní politiku.

Současný souboj akcionářů rafinerie může vést k zrušení privatizace celého Unipetrolu. Ten loni v lednu vláda přisoudila tuzemskému Agrofertu. Do vyřešení všech sporů je nepravděpodobné, že by se celá transakce dokončila. Agrofert zatím nedodal antimonopolnímu úřadu, jenž transakci posuzuje, potřebnou dokumentaci.