Auditoři vyčíslili objem ztrátových zakázek ČD Cargo za rok a půl na více než dvě miliardy. Ilustrační foto

Auditoři vyčíslili objem ztrátových zakázek ČD Cargo za rok a půl na více než dvě miliardy. Ilustrační foto | foto: ČD Cargo

Auditoři našli v ČD Cargo podezřelé prodeje i miliardové ztráty

  • 19
Státní dopravce ČD Cargo pod vedením Josefa Bazaly prohospodařil stovky milionů korun. Takový je závěr auditorů ze společnosti KPMG, kteří ve firmě několik měsíců prováděli hloubkový audit. Jeho výsledky dnes představil Bazalův nástupce Jiří Vodička.

Kromě již dříve známých nevýhodných nákupů nových vozidel nebo zpětných bonusů a ztrátových zakázek vyšly najevo další nevýhodné obchody. Jde o prodej pěti set vagónů na přepravu uhlí společnosti Čechofracht, která dnes patří pod Bakalovu dopravní firmu AWT.

Bazala jako šéf Českých drah prodal v roce 2006 vozy za 175 milionů korun, nájem firma platila systémem zpětných bonusů pro Čechofracht. Kdyby si ČD Cargo vagóny ponechalo, ušetřilo by 326 milionů. "Bylo to velké manažerské pochybení, ČD Cargo na to doplácí dosud," uvedl Vodička.

Auditoři vyčíslili objem ztrátových zakázek za rok a půl na více než dvě miliardy. Podle Vodičky není špatné jezdit v době krize i se ztrátou, v nabídce slev chyběl ale jakýkoliv systém.

"Audit považuji za neobjektivní od samého začátku," uvedl exšéf Josef Bazala, který pobývá v Anglii na jazykovém kurzu.

"Výsledky pošlu státnímu zastupitelství jako dodatek mého trestního oznámení na pana Bazalu," řekl ministr dopravy Vít Bárta. Cargo má být podle něj ziskové.

"Společnost Čechofracht (dnes AWT Čechofracht) je součástí skupiny AWT teprve od 9. listopadu loňského roku. Zmíněné obchodní vztahy se datují do roku 2006, kdy jsme společnost nevlastnili a kdy v ní působil jiný management. S těmito vztahy proto nechceme být nijak spojováni," upřesnil ředitel podnikové komunikace AWT Group Petr Jonák.