Logo společnosti Apple na budově, ve které na 5. Avenue v New Yorku sídlí Apple...

Logo společnosti Apple na budově, ve které na 5. Avenue v New Yorku sídlí Apple Store. (16. října 2019) | foto: Reuters

Akcionáři Applu se bouří, společnosti vyčítají poklonkování Číně

  • 7
V reakci na hongkongské protesty čelí společnost Apple rostoucí kritice nejen z řad zaměstnanců, ale také ze strany svých akcionářů. Někteří z nich společnosti vyčítají stažení z nabídky aplikace, která ve městě monitorovala policejní aktivitu. Vymohli si proto, aby se jedním z témat jejich každoročního setkání stala politika firmy v oblasti lidských práv.

Výrobce iPhonů se potýká se sporem vedení firmy s částí akcionářů, podle nichž Apple až příliš nadbíhá čínskému režimu. Důvodem je říjnové stažení aplikace HKmap.live z nabídky App Store. Tato interaktivní mapa Hongkongu, kterou vytvářejí obyvatelé města, sleduje v reálném čase například umístění policejních hlídek či skupin demonstrantů.

Ke stažení nástroje z obchodu z aplikacemi od Applu došlo jen pár dní poté, co čínská státní média zkritizovala roli aplikace v hongkongských protestech. Šéf Applu Tim Cook rozhodnutí obhajoval tím, že docházelo ke zneužívání mapy k útokům na policejní složky. Služba je však stále dostupná přes internetový prohlížeč a nachází se rovněž v obchodě Google Play s aplikacemi pro operační systém Android.

Apple v Číně netáhne, továrnu výrobce iPhonů masivně opouštějí pracovníci

Kvůli kontroverznímu kroku společnosti se bude na nejbližším výročním setkání akcionářů Applu hlasovat o usnesení, které by mimo jiné zapovědělo kroky vedoucí k omezení svobody slova či přístupu k informacím. Zařazení tohoto bodu na program jednání si navzdory odporu vedení firmy vymohla část akcionářů, napsal deník Financial Times.

Návrh rezoluce předložila nezisková organizace SumOfUs, která žene korporace k odpovědnosti v otázkách, jako je diskriminace, lidská práva či klimatická změna. „(Apple) souhlasil s požadavky cizí vlády, které omezují individuální svobodu projevu,“ citoval list představitele SumOfUs.

Usnesení má však minimální šanci na úspěch. Akcionáři Applu o podobných návrzích hlasovali již v letech 2016 a 2018, jejich podpora však nikdy nepřesáhla deset procent. Aktivisté mají problém především s přesvědčováním institucionálních investorů, jako jsou například banky nebo investiční fondy, kteří dominují registrům akcionářů.