Adidas

Adidas | foto: iDNES.cz

Adidas a Reebok se spojí, zaútočí na Nike

  • 9
Německý výrobce sportovního vybavení Adidas-Salomon koupí amerického konkurenta Reebok. Zaplatí za něj 3,1 miliardy eur, což v přepočtu odpovídá zhruba 90 miliardám korun. Pokud transakci schválí akcionáři Reeboku a antimonopolní úřady, spojí se světová dvojka a trojka trhu sportovních potřeb.

Spojená firma by se výrazně přiblížila dosavadnímu lídrovi v oboru, společnosti Nike. Transakce se má završit v prvním pololetí příštího roku.

„Tento krok představuje velký strategický milník pro naši skupinu,“ citovala agentura AP šéfa Adidasu Herberta Hainera. „Je to příležitost, jaká se nabízí jednou za život. Šance zkombinovat dvě z nejrespektovanějších a nejznámějších firem v oboru sportovních potřeb.“

Reebok si ponechá svou značku a i nadále si ponechá své ústředí v Cantonu ve státě Massachusetts. Adidas také uvedl, že nepočítá s žádným výrazným propouštěním.

Pro Adidas znamená převzetí Reeboku celosvětové posílení a především výraznější průnik na americký trh. Například podíl na americkém trhu sportovní obuvi tak Adidas zvedne na dvojnásobných 20 procent, blízko k podílu Nike. Zájem Adidasu na expanzi v USA signalizoval v červnu šéf americké divize firmy Erich Stamminger.

Adidas se v květnu dohodl na prodeji divize Salomon finské firmě Amer Sports za 485 milionů eur. Salomon se stal součástí mezitím přejmenované skupiny Adidas-Salomon před osmi lety, francouzský výrobce se však stal pro Adidas spíše přítěží.

Za akcii Reeboku zaplatí Adidas 48 eur, což je o třetinu více, než je její tržní cena. Na oznámení o převzetí zareagovaly okamžitě finanční trhy. Kurs Adidasu spadl o 3,5 procenta i přesto, že analytici očekávali spíše jeho nárůst. Adidas totiž ohlásil 33 procentní zvýšení zisku ve druhém čtvrtletí.

,