ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nohu z plynu. Na pěti opravovaných úsecích D1 budou hlídat rychlost radary

  • 31
Od tohoto víkendu se začnou postupně na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem vracet stavební dělníci. Rekonstrukce celkem 71 kilometrů ale budou provázet zvýšená bezpečností opatření, varovalo řidiče ministerstvo dopravy. Na všech úsecích, kde budou stavbaři vyměňovat povrch dálnice, budou dodržování povolené rychlosti kontrolovat kamery úsekového měření.

„Cílem není nikoho šikanovat. Cílem je zklidnit provoz. Budou tam cedule, upozorňující řidiče, že tam radary jsou,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček. Smysl opatření tak podle něj není ve vybírání pokut, ale ve snaze zvýšit bezpečnost – jak projíždějících řidičů ve zúžených pruzích, tak pracovníků na dálnici.

Dálnice D1 se opět uzavře. Dělníci se na ni vrátí na konci měsíce

V průběhu března a dubna se kamery objeví na celkem pěti ze sedmi modernizovaných úseků, doplnil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Měřit se nebude jen na úsecích mezi Koberovicemi a Humpolcem a mezi Devíti Kříži a Ostrovačicemi. Tam budou během letošního roku probíhat přípravné práce. Provoz tak nebude muset být, na rozdíl od ostatních úseků, svedený do jednoho jízdního pásu, a tudíž zde zatím není potřeba měření zavádět. 

Opravované úseky D1

Letošní stavební sezona bude podle ministerstva poslední, kdy na řidiče čeká zátěž v podobě mnoha desítek opravovaných kilometrů. Napřesrok by se porce míst se sníženou rychlostí měla snížit na polovinu. Nejhorším úsekem pro šoféry má být Vysočina, kde se bude naráz opravovat přes dvacet  kilometrů kuse od Koberovic na 81 kilometru po sjezd na Větrný Jeníkov na 104 kilometru. 

„Rozumíme tomu, že to bude náročné. Chtěl bych poprosit řidiče, aby dodržovali bezpečné vzdálenosti a rychlost,“ dodal Havlíček.