V Londýně přistál první přímý let z Austrálie. Pasažéry zkoumali vědci

  • 133
Na londýnském letišti Heathrow přistál v neděli ráno letoun, který absolvoval první pravidelný přímý let mezi Austrálií a Británií. Trasu dlouhou 14 498 kilometrů překonal stroj Boeing 787 Dreamliner provozovaný aerolinkami Qantas Airways za 17 hodin a tři minuty.

Nový pravidelný let mezi Perthem a Londýnem je zhruba o tři hodiny rychlejší než jiné trasy s mezipřistáním na Blízkém východě nebo v Asii. Premiérový let absolovalo více než 200 cestujících a 16 členů posádky, letadlo se ještě v neděli vrací zpátky.

Společnost Qantas uvedla, že pro co největší pohodlí pasažérů zlepšila kvalitu vzduchu a omezila hluk na palubě. O sedmnáctihodinový let se zajímali i vědci z University of Sydney, pro něž někteří cestující zaznamenávali údaje o svém spánku, psychickém stavu, stravování a hydrataci.

Přistání v britské metropoli s nadšením sledovali fanoušci letectví, kteří si kvůli němu museli přivstat. 

Nejdelší lety

Auckland - Dubaj: 17 hodin a 25 minut

Perth - Londýn: 17 hodin

Dallas/Fort Worth - Sydney: 16 hodin a 55 minut

Johannesburg - Atlanta: 16 hodin a 50 minut

San Francisco - Singapur: 16 hodin a 30 minut

Abú Zabí - Los Angeles: 16 hodin a 30 minut

zdroj: abc.net.au

„Úžasné! Doufám, že tím jednou poletím,“ rozplýval se na internetu fanoušek Leigh Mason. Spokojení jsou i australští politici, kteří si od letu slibují posílení turismu. „Pro Západní Austrálii začala nová éra cestovních a ekonomických příležitostí,“ napsal premiér Západní Austrálie Mark McGowan.

Let mezi Perthem a Londýnem je druhý nejdelší na světě za linkou aerolinek Qatar Airways mezi Dauhá a Aucklandem. Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA) délka této trasy je 14 529 kilometrů. 

Singapurské aerolinky provozovaly ještě delší let, mezi Singapurem a New Yorkem, a to na vzdálenost 15 300 kilometrů. S pravidelnými lety na této trase však skončily v roce 2013, uvedla na svých stránkách BBC.

25.března 2018 v 06:35, příspěvek archivován: 25.března 2018 v 11:58

VIDEO: Congratulations to @Qantas and thanks to the 100,000 people who followed #QF9 with us to London! Didn't catch the live flight? Check out full playback here: https://t.co/O4wMahy4I7 Playback goes much faster than 17 hours, we promise. https://t.co/I

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Congratulations to @Qantas and thanks to the 100,000 people who followed #QF9 with us to London! Didn't catch the live flight? Check out full playback here: https://t.co/O4wMahy4I7 Playback goes much faster than 17 hours, we promise. https://t.co/IjKrG3X3NF

,