Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Antimonopolní úřad zamítl stížnost Kapsche na mýtný tendr

  • 4
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v opakovaném prvoinstančním rozhodnutí zamítl stížnost společnosti Kapsch, která napadla pravidla soutěže na provoz mýtného systému po roce 2019. Firma podle úřadu nedoložila, že jí kritizovaná pravidla soutěže způsobila újmu. Zákaz uzavřít smlouvu s vítězem soutěže, konsorciem SkyToll a CzechToll miliardáře Petra Kellnera však nadále platí.

Dosavadní provozovatel mýtného systému, společnost Kapsch, si stěžovala na způsob, jakým ministerstvo dopravy rozdávalo uchazečům o mnohamiliardový tendr podklady pro vypracování soutěžních nabídek. Úřad je totiž rozdával na přepisovatelných flash discích, a nebylo tedy jasné, zda všichni uchazeči obdrželi stejné informace.

„Úřad zamítl návrhy společnosti Kapsch, neboť v postupu zadavatele neshledal porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, případně správní řízení zastavil, neboť v návrhu nebyla tvrzena újma, kterou měl zadavatel svým jednáním navrhovateli způsobit,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí úřadu Martin Švanda.

Antimonopolní úřad původně ve zhruba rok trvajícím sporu rozhodl opačně a připomínkám Kapsche dal za pravdu. Změnu kurzu způsobil až rozklad, ve kterém šéf ÚOHS Petr Rafaj připustil, že úředníci v první instanci nedostatečně vyhodnotili závažnost pochybení ministerstva dopravy a zda skutečně mohla mít vliv na férovost soutěže.

„Úřad nezvážil skutečnost, že obsahem sporné části zadávací dokumentace byly informace o stávajícím mýtném systému, jejichž autorem byl sám navrhovatel – společnost Kapsch Telematic Services,“ uvedl k rozhodnutí předsedy na konci srpna ÚOHS s tím, že nikdo ze zbylých tří uchazečů proti postupu ministerstva neprotestoval. Všichni nakonec nabídli zcela nový satelitní systém, podle jednatele CzechTollu tak na přesnosti technického popisu stávajícího systému při přípravě nabídek příliš nezáleželo.

Dnešní rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad, uvedl ÚOHS.  Zároveň vzkázal, že se jím neruší nařízené předběžné opatření, které ministerstvu zakazuje uzavřít smlouvu s vybraným vítězem mýtného tendru.