Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

MHD zdarma je trendy. Zavádí se v USA, Evropě i Česku

  10:26
Ekologie je stále čím dál tím častěji skloňovaným tématem. Právě snaha o omezení emisí a také mnohdy přehlcená doprava přivádí mnoho světových metropolí a měst experimentovat s bezplatnou hromadnou dopravou. Mnoho z nich ale naráží na problém, že sítě veřejné dopravy jsou nedostatečné a jízda autem je pro místní obyvatele nejpohodlnější možností.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr JanečekMAFRA

Trend bezplatné MHD se po světě rozmáhá už několik let a momentálně je okolo stovky měst, které bezplatnou hromadnou dopravu nabízejí. Mezi ty nejznámější příklady patří například estonský Tallin či francouzské Colomiers, skutečný průlom pak v minulém roce učinilo třeba Lucembursko, které zavedlo MHD zdarma v celé zemi.

O bezplatnou MHD se pokouší i některá americká města. Momentálně částečná bezplatná doprava funguje například v Detroitu, Chapel Hill v Severní Karolíně či v Olympii ve státě Washington. Města ve Spojených státech amerických se však mnohdy potýkají s tím, že američtí občané využívají auta mnohem častěji než obyvatelé evropských měst a dostat je do MHD často nezvládne ani nulové jízdné.

Podle studie časopisu International Journal of Transportation z roku 2016 se totiž ukazuje, že rozhodování o tom, jaký druh dopravy člověk využije, nezávisí primárně na ceně, ale spíše na dostupnosti. Například čísla z Evropy tak ukazují, že ačkoliv se po zrušení jízdného v Evropě zvedl počet cestujících až třináckrát, paradoxně neubylo řidičů.

Hromadnou dopravou totiž začali jezdit spíše lidé, kteří dříve chodili pěšky či jezdili na kole. Ti, kteří například do zaměstnání pravidelně dojíždí autem, to shledávají jako nejpohodlnější a nejdostupnější možnost.

Nedostatečné sítě veřejné dopravy

Právě s dostupností bojují americká města, která mnohdy nemají dobře rozvinuté sítě veřejné dopravy. Příkladem může být již zmíněný Detroit, který už dlouhodobě bojuje s naprosto nedostatečnou kapacitou MHD a pro mnohé obyvatele je tak jízda autem jedinou možností. 

Mnoho amerických měst, jako je například San Francisco či Alexandria ve státě Virginia, tak začíná kromě rušení jízdného také rozšiřovat infrastrukturu veřejné dopravy, jelikož je to podle mnohých jediná možnost, jak přimět obyvatele velkých měst k tomu, aby začali hromadnou dopravu využívat.

MHD je zdarma i v Česku

Se zavedením bezplatné hromadné dopravy začala experimentovat i některá česká města. Například ve Frýdku-Místku už bezplatná MHD funguje desátým rokem. 

„MHD zdarma máme už od března 2011. Hlavním důvodem byla především snaha o snížení dopravy v centru a zmenšení počtu parkujících automobilů v historických centrech města, a tak dosáhnout nižších emisí,” vysvětluje René Stejskal, tiskový mluvčí magistrátu.

Také šlo o motivaci obyvatel k jejímu využívání. „Před spuštěním projektu bylo městskou hromadnou dopravou ve Frýdku-Místku v roce 2010 přepraveno 3,8 milionu cestujících, v roce 2019, tedy před covidem, MHD využilo 6,9 milionu cestujících. Nejvíce cestujících jsme přepravili v roce 2017, a to 7,4 milionu osob,“ uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku pro dopravu Leonard Varga.

V roce 2020 byl příspěvek města na dopravu 131 milionů korun. „Městská MHD zdarma se osvědčila a plánujeme ji nadále zachovat. Nicméně covid-19 nám lidi z autobusů částečně vyhnal, proto budeme muset hledat o to intenzivněji cesty, jak udělat MHD ještě více atraktivnější a efektivnější,“ dodal Varga.

Za MHD neplatí lidé ani v Hořovicích. „Začalo se někdy ve volebním období 2006 až 2010. Zavedlo se to především ze sociálních důvodů, chtěli jsme občanům ulevit od výdajů na dopravu. Dnes se k tomu ale přidává i hledisko ekologické,” říká starosta Jiří Peřina.

Hořovice na dopravu dávají ročně okolo jednoho milionu korun a změny neplánují. „Je už těžké vyhodnotit, zda bezplatnou MHD využívají lidé více, než kdyby byla placená, ale musím říct, že především u seniorů je to oblíbená služba,” doplňuje Peřina.

Meziříčí musí dočasně zpoplatnit MHD, zdarma bude zase v roce 2021

Ve Valašskem Meziřící zkoušeli model bezplatné dopravy v roce 2017. Pak ale přišly změny. „Od listopadu 2019 je opět částečně zpoplatněna z důvodu evropské legislativy na přímé zadání veřejné dopravní obslužnosti. Aktuálně tedy jezdíme téměř zdarma. Cestující si totiž mohou zakoupit síťovou jízdenku s počátečním nákladem 130 Kč. Nicméně cestující bez síťové jízdenky platí plné jízdné,” vysvětluje Jakub Mikuš, tiskový mluvčí z magistrátu ve Valašském Meziříčí.

Město chtělo nejdříve jízdným zdarma a následně úlevou z ceny docílit především toho, aby se zlepšila situace s přetíženou dopravou, což se podle vedení podařilo. „Už prvotní nárůst cestujících činil přes 40 %. V roce 2018 přepravila MHD zdarma přes 900 tisíc cestujících a v roce 2019 bezmála milion,” říká Mikuš.

Jednání o možnosti znovuzavedení bezplatného jízdného se chýlí ke konci. „Aktuálně je před podpisem smlouva s novým provozovatelem MHD. Ten by měl provoz zahájit od července 2022. Následně bychom chtěli opět zavést MHD zdarma, uzavírá Mikuš.

Před třemi a půl lety byla zavedena MHD zdarma i v Lovosicích. „Zavedli jsme to jako službu občanům města Lovosice,” říká starosta Lovosic Milan Dian. Jen za letošní období od ledna do července nechaly Lovosice za bezplatnou MHD přes milion korun a městská doprava už přepravila 55 tisíc osob. „Určitě v tom plánujeme pokračovat,” uzavírá starosta.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...