I hodiny čekání: letové trasy jsou přetížené, zpožděných letů přibývá

  • 20
Nad Českem, stejně jako nad celou Evropou, létá rok od roku více letadel. Každým rokem jich přibudou desetitisíce. Dobrá zpráva pro letiště i dopravce má však i svou odvrácenou stranu – stále více letů je zpožděných.

V loňském roce nad Českem přelétlo, přistálo nebo z něj odletělo přes 912 tisíc letadel, o cca 60 tisíc víc, než v roce 2017. Letiště Václava Havla Praha odbavilo přes 155,5 tisíce letů. I když se čísla dokazující větší provázanost se světem jeví jako pozitivní faktor, má situace i stinnou stránku.

Zpožděný nebo zrušený let. Jako odškodnění můžete dostat i desetitisíce

„V posledních letech vnímáme vliv přeplněného nebe nad Evropou, což může zapříčinit zpoždění na příletech do Prahy a následně se projeví ve zpožděném odletu,“ uvádí pro iDNES.cz Marika Janoušková z pražského letiště. 

„Za minulý rok 66 procent letů letělo načas, ostatní zaznamenaly mírné nebo větší zpoždění, v řádu kolem 14 minut. V letošním roce ale vidíme mírné zlepšení - například v květnu letošního roku evidujeme 72 procent letů načas. Průměrné zpoždění přitom zůstává stejné,“ dodává Janoušková.

Nejčastěji, v polovině případů, nese podle Janouškové vinu za zpoždění pozdní přílet z jiného letiště. „Dalšími důvody byly špatné počasí, procesy spojené s odbavením letadla, údržbou, či provozní omezení, ať už na letišti vzletu nebo na letišti příletu,“ tvrdí Janoušková.

Stále častější problém se zpožděním letadel potvrzují i data asociace Airlines for Europe (A4E). Rok 2018 byl za poslední desetiletí podle zprávy jedním z nejhorších, co se týče zpoždění a rušení letů. Jako důvod uvádí skupina nedostatek kapacit personálu na letištích či časté stávky zaměstnanců. 

Jako další důvody uvádí mluvčí Smarwings Group Vladimíra Dufková  regulace ze strany Evropské agentury pro řízení letového provozu a přetížení letových tras, což se může projevit zejména v letních měsících, kdy lidé létají na dovolenou. To potvrzuje i Tomáš Kučera, manažer přepravní společnosti Emirates. 

„Řízení letového provozu může s ohledem na hustotu provozu nechat příletové letadlo kroužit nad přiděleným bodem a to musí vyčkat na povolení k přistání,“ říká Kučera. Řízení letového provozu připravuje i ohledně zpožděných letů podrobné statistiky.

Pražské letiště upozorňuje, že přestože meziročně množství letů roste, pořád ještě nedosahují maxima. Rekordní počet pohybů byl v roce 2008. „Co naopak stále roste, to jsou počty cestujících,“ říká Janoušková. „Tento fakt svědčí o tom, že se nám daří dopravce motivovat k využívání letadel s větší kapacitou a lépe je obsazovat.

,