Letiště Praha. Ilustrační foto

Letiště Praha. Ilustrační foto | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Letišti mají pomoci spoje na východ: Emirates poletí každý den do Dubaje

  • 24
Pražské letiště na léto nafoukne své přepravní kapacity, nové linky zlepší hlavně cestování na východ. Cestující se dostanou na nových linkách z Prahy do Dubaje, Kazaně, do Novosibirsku na Sibiři a do kazašské metropole Astany.

V nejvytíženějších časech tak letiště bude moci v létě přepravit o 3,4 procenta cestujících více než loni. Celoročně očekává růst o jedno procento.

"Jsme lehce konzervativní, nevíme, jak se bude vyvíjet letní sezóna s charterovými lety," uvedl ředitel letiště pro letecký obchod Jiří Pos.

Největší novinkou pražského přístavu je linka do Dubaje, o které letiště s aerolinkami Emirates vyjednávalo tři roky. Do emirátu se budou moci cestující dostat každý den od 1. července, celkem bude ve směru Dubaj místo pro 2000 lidí týdně.

České aerolinie otevřou linku do kazašské Astany, kam poletí od 1. června dvakrát týdně. Od konce června do poloviny září také obnovují sezónní linku Praha - Dubrovník.

Spoj do Kazaně (leží v ruském Tatarstánu) zajistí Tatarstan Airlines a do sibiřského Novosibirsku S7 Airlines.

Letní letový řád by měl začít platit od neděle 28. března do 30. října. Během této doby se bude moci na Ruzyni přepravit až 9,8 milionu lidí.

Novinky mají i nízkonákladové aerolinky. Například easyJet na jaře otevírá tři nové linky z Prahy - anglický Doncaster, Paříž a Amsterdam. Jet2 poletí pětkrát týdně do Manchesteru a Wizz Air dvakrát týdně do italského Bari.

,