Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Letiště v Chomutově bude mezinárodní, rozhodla vláda

  • 15
Na letišti v Chomutově budou moci přistávat i letadla z cizích států. S udělením statutu mezinárodního letiště souhlasila vláda. Letiště v Chomutově se stane třináctým neveřejným letištěm s mezinárodním provozem v České republice.

V současné době je v Česku osmnáct mezinárodních civilních letišť, z nichž ale pouze šest je veřejných. Podle předkládací zprávy pro kabinet zveřejněné na vládním webu má letiště perspektivu využití k dopravě lidí i nákladů.

"Rozšířením o statut neveřejného mezinárodního letiště získá provozovatel letiště nové možnosti spočívající především v poskytování služeb pro zahraniční návštěvníky a obchodní společnosti," uvádí materiál.

Neveřejná letiště nepřijímají všechna letadla, ale pouze ta s předchozí dohodou provozovatele nebo velitele letadla s provozovatelem letiště.

Letiště v Chomutově má nyní dvě vzletové a přistávací dráhy, získalo však stavební povolení pro jejich rekonstrukci a vybudování zpevněných ploch. Dalším krokem by pak mělo být vybavení letiště pro noční provoz a zkvalitnění zázemí pro posádky.

Udělením statutu mezinárodního letiště lze prý očekávat jen minimální zvýšení počtu letů mimo schengenský prostor, a to zejména do Chorvatska, popřípadě na Ukrajinu. Podle odhadů by neměl přesáhnout 20 letů ročně.