Sevilla, Jerevan nebo opět Soul. Kam se dá nově letět z Prahy napřímo

  • 17
Seznam přímých letů se z pražského letiště Václava Havla se v neděli rozšíří o jedenáct destinací. Kdy a kam letět a co v nově přístupných městech a lokalitách zažít, ukazuje následující přehled.

Bilbao

Jedním z hlavních lákadel Bilbaa je Guggenheimovo muzeum

Do baskického Bilbaa, které je mimo jiné sídlem fotbalového klubu Atlético Bilbao, bude létat španělská nízkonákladová společnost Vueling dvakrát v týdnu, vždy ve čtvrtek a v neděli. Kromě fotbalu nabízí třísettisícové město z patnáctého století řadu památek v historické čtvrti nacházející se na pravém břehu řeky Nervión.

Milovníkům moderního umění a architektury pak Guggenheimovo muzeum. Když už byla řeč o řece Nervión, ta je turisticky vyhledávaná díky fotogenickým vodopádům nacházejícím se hodinu jízdy autem na jih od města.

Letecky na víkend. Bilbao, město hrdých Basků i úžasné architektury

Perla Jadranu

Petrolejové moře a svěží vítr: chorvatský Dubrovník stojí i za podzimní návštěvu.

Jihochorvatský Dubrovník, kam budou tuzemské Smartwings létat během léta denně a ve čtvrtek jejich kapacitu doplní Croatoa Airlines, je už pro typickou dovolenou vlastním vozem pro řadu Čechů poměrně daleko. Přístavní město se zachovalými hradbami a vzhledem, který se od stavu před čtyřmi stoletími příliš neliší, nabízí prohlídku zejména svých historických fortifikačních prvků a celé řady klášterů, kostelů a paláců.

Nabízí ale pochopitelně pláže doplněné nevšední kulisou historického města. Teplota moře se zde během léta pohybuje mezi 10 a 25 stupni celsia.

Neobyčejný život mezi hradbami Dubrovníku. Dětský křik tu neuslyšíte

Jerevan

Návštěvu Památníku arménské genocidy v Jerevanu si nemohla nechat ujít ani americká celebrita Kim Kardashian, která má arménské kořeny

Arménský Jerevan, který většina Čechů zná jen díky otřepaným vtipům týkajících se dobrých rad a zaručených zpráv Rádia Jerevan, má smysl navštívit zejména kvůli siluetě města nacházejícího se pod pětitisícovým Araratem. Samotná hora už ale leží v sousedním Turecku. Nachází se zde ale například muzeum historických spisů, z nichž nejstarší pochází z pátého století.

Případně má smysl navštívit klášter Geghard, který je zahrnutý do kulturního dědictví Unesco a který se nachází slabou třičtvrtěhodinu jízdy z Jerevanu. Dostupný bude letadly nízkonákladového WizzAiru z Prahy vždy v pondělí a v pátek.

Divoké hory bez lidí i turistických značek. Lowcost Arménie vás překvapí

Gdaňsk

Gdaňsk patří mezi nejkrásnější polská města

Polské přístavní město nabízí jednak příjemné procházky po historickém nábřeží říčky Motlawy a zároveň i překvapivě bohatý večerní život. K vidění je například věžový historický jeřáb, nebo gotický kostel Jana Křtitele a Jana Apoštola. Létat sem bude Ryanair ve středu a v pátek.

Nečekaná gurmánská perla severu. Výlet do Gdaňsku pro milovníky pohody

Soul

Palác Čchangdokkung s přilehlou zahradou představuje poklidný ostrov uprostřed rušné jihokorejské metropole Soulu.

Jihokorejská metropole je pro české turisty zpravidla přestupním bodem do jiných destinací jihovýchodní Asie. K vidění je zde celá řada historických paláců, například na seznam Unesco zapsaný palác Gyeongbokgung ze čtrnáctého století, nebo například památník stále neukončené války v Korei, který slouží zejména jako memento válečných hrůz.

Létat sem bude korejský dopravce Korean Air v pondělí, středu a v pátek. Od června přibude sobotní frekvence.

Znám jednu krásnou zahradu... v Soulu ve stínu mrakodrapů

Skiathos

Letadlo přistává na Skiathosu - právě přistání na mimořádné krátké ranveji je jedním z unikátních zážitků z cesty na tento řecký ostrov

Dvanáct kilometrů dlouhý řecký ostrov Skiathos je typickou letní dovolenkovou destinací s celou řadou koupacích a odpočinkových resortů. Takzvaný Smaragdový ostrov je ale známý i díky svým vinicím nebo klášteru Evangelistria.

Zážitkem je už ale rovnou přílet na letiště nacházející se v těsné blízkosti města, podle kterého má ostrov jméno. To spolu s krátkou a úzkou rozjezdovou dráhou umožňuje návštěvníkům nebo fotografům dostat se do těsné blízkosti přilétajících letadel. Létat sem bude létat Ryanair v úterý a v pátek.

(Ne)známé řecké ostrovy. Zaujmou letištěm, smůlou i jeskynními kostely

Maskat

Mešita sultána Kábuse je hlavní mešitou v sultanátu Omán

Metropole Ománu patří k blízkovýchodním cílům, které si u českých turistů v posledních letech vydobyly značnou pozornost. Sultanát na jižním cípu Arabského poloostrova ale není tak důkladně objeveným cílem na rozdíl od sousedních Spojených arabských emirátů.

Za návštěvu stojí mimo jiné největší muslimský svatostánek v zemi, mešita sultána Kábuse s obřím kobercem o rozměrech šedesát krát sedmdesát metrů. Létat sem bude ománský Salam Air vždy v pondělí, středu a v pátek.

Mezi mořem a horami. Hlavní město Maskat je nenápadnou perlou Ománu

Salála

Krajinu jižního Ománu tvoří skály a kamenitý povrch, ale s dostatkem vegetace.

Město v jižní části Ománu je minimálně podle průvodců místem, kde lze v jinak pouštním státě narazit na větší množství zeleně. Údolí vádí Derbat je jediným místem na poloostrově, kde je podnebí ovlivňováno monzuny a mezi červnem a zářím je tak na místní poměry mimořádně zelené. Milovníkům historie nabízí oblast historické město Mirbat, nebo hrad Taqah. Odlety z Prahy jsou plánovány na pátek.

Do země proroků. Omán je oázou rozpáleného Arabského poloostrova

Rimini

Itálie, Rimini, Rivazzurra

Největší turistické letovisko Itálie, které ale má i historické jádro. Po návratu z pláže tak návštěvníci mohou vidět například dva tisíce let starý Tibériův most. Jde o sedmdesát metrů dlouhou římskou stavbu z bílého istrijského kamene. Létat sem bude Ryanair ve středu a v neděli.

Na dovolenou do Itálie autem. Z Prahy do Rimini je to 900 km

Sevilla

Po objevení Ameriky roku 1492 Kryštofem Kolumbem se Sevilla stala jediným přístavem ve Španělsku, odkud mohly vyplouvat lodě do Nového světa.

Jihošpanělské město s maurskou historií nabízí mix křesťanských a muslimských památek. Původně maurskou pevností byl i nynější královský palác Alcázar, sevilská katedrála je třetí největší v Evropě. Ryanair bude lety do Sevilly vypravovat v úterý a v sobotu.

Sevilla: město, kde leží Kryštof Kolumbus a v centru mají UFO

Tchaj - pej

Tchaj-wan je spolu s několika dalšími menšími ostrovy součástí Čínské republiky, kterou však většina států světa jako nezávislou oficiálně neuznává.

Metropole Čínské republiky ležící v severní části ostrova Taiwan. Za vidění stojí historická čtvrť Wan-chua nebo 101patrový mrakodrap Tchaj-pej 101. Létat sem budou China Airlines ve středu a v neděli.

Aerolinky na spojení plánují nasadit dvoumotorový širokotrupý letoun A350.

To NEJ z Tchaj-wanu za pár dní: zlato, div Asie i dračí tlama