Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: MF DNES

Kapsch má smůlu, koalice odloží elektronické dálniční známky

  • 73
Řidiči osobních aut si budou pro cesty po českých dálnicích a silnicích pro motorová vozidla s největší pravděpodobností dál kupovat papírové dálniční známky. Původně je měly od ledna nahradit elektronické viněty od firmy Kapsch.

Na odložení zavedení vinět se dnes shodli zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných při koaličním vyjednávání.

"Viněty odložíme a připravíme co nejrychleji zákon, který to umožní," řekl MF DNES vyjednavač za ODS Petr Bendl. Na jak dlouho zavedení vinět bude odložené, není zatím jasné.

"Viněty mají perspektivu, ale až bude po Evropě jednotný systém dálničních známek nebo budou řidiči platit podle ujetých kilometrů," dodal Jaromír Drábek z TOP 09. K odložení zavedení vinět včera vyzvala i ČSSD.

Zavedení vinět letos odsouhlasili poslanci, i když řada expertů je označila za nevýhodné. Zatím by nahradily totiž jen papírové známky, ale jejich pořízení i provoz by byl pro stát dražší.

O odložení projektu už se uvažuje z těchto důvodů delší dobu. Zavedení vinět by stálo okolo osmi miliard.

Hlavním bojovníkem za krabičky je bývalý poslanec ODS Oldřich Vojíř. Podle něj jsou krabičky v dlouhodobém časovém horizontu přínosné. To však popírají propočty expertů. "Je to naprosto nesystémová inovace, která státu přinese velké ztráty," řekl dříve MF DNES předseda vědecké rady České společnosti pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) Jiří Kofránek. (více čtěte zde)

"Neexistuje projekt, který by u nás ukázal smysluplnost mýta pro osobní auta," dodává děkan Fakulty dopravní ČVUT Petr Moos.

Měly by viněty nahradit dálniční známky od roku 2011?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 7. července 2010. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 19098
Ano
Ano 2905