Národní železniční dopravce České dráhy ve čtvrtek v Brně převzal cenu...

Národní železniční dopravce České dráhy ve čtvrtek v Brně převzal cenu "Kalendář roku 2019" v kategorii VOX POPULI. | foto: České dráhy

Nejlepší kalendář roku 2019 ovládli dětští železničáři, snímky pobaví

  • 6
České dráhy nedávno ohlásily rekordní počet cestujících a nyní mají další důvod ke chlubení. Jejich kalendář nazvaný „Velký svět malých železničářů“ získal u veřejnosti největší počet hlasů z 32 přihlášených děl a získal cenu Kalendář roku 2019 v kategorii VOX POPULI.

Kalendář podle tvůrců vznikl za účelem přiblížení profese na železnici, jejího vývoje a rozmanitosti. „Pokusili jsme se zachytit atmosféru v běžných situacích na železnici od 50. let až do současnosti a zdůraznit sounáležitost jednotlivých profesí,“ uvedl Václav Rubeš, šéfredaktor podnikových periodik Českých drah a šéf realizačního týmu kalendáře. 

Na fotografiích je celkem zachyceno přes 30 dětí. Podle Rubeše právě dětští modelové a modelky napomáhají lepšímu pochopení jednotlivých scén i autorského záměru.

Fotografie vznikly v průběhu srpna 2018 v areálu Muzea ČD Lužná u Rakovníka. Fotilo se ale také na muzeální železnici z Velkého Března do Zubrnic nebo na pražském depu.

„Velký svět malých železničářů“ je druhý netradiční kalendář národního dopravce. Loňský nazvaný „100 let spolu“ mapoval významné okamžiky republiky na pozadí železnice.